STRATEŠKE TOČKE

Trzavice u Egiptu zbog odluke o ustupanju otoka Saudijskoj Arabiji

11.04.2016 u 08:39

Bionic
Reading

Odluka egipatske vlade o ustupanju dva strateški važna otoka u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji prouzročila je u nedjelju ljutite reakcije oporbenih političara i korisnika društvenih mreža u Egiptu

Egipatska je vlada u subotu navečer objavila da su tehnička istraživanja pomorske granice sa Saudijskom Arabijom pokazala da se otoci Tiran i Sanafir nalaze u saudijskim teritorijalnim vodama.

Priopćenje se vremenski poklopilo s petodnevnim posjetom saudijskog kralja Salmana Kairu. Saudijski kralj održao je u nedjelju govor u egipatskom parlamentu koji mu je iskazao toplu dobrodošlicu, uz opetovani aplauz i ovacije.

Saudijska Arabija pružila je Egiptu značajnu financijsku i diplomatsku pomoć nakon što je predsjednik Abdel-Fatah al-Sissi, tada zapovjednik oružanih snaga, 2013. svrgnuo nepopularnog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija

Otoci Tiran i Sanafir kontroliraju južni ulaz u zaljev Aqaba, u kojem se nalaze važne izraelske i jordanske luke.

Jedini al-Sissijev protukandidat na predsjedničkim izborima 2014. Hamdin Sabahi odbacio je plan o ustupanju otoka, uz obrazloženje da je protivan egipatskom ustavu koji zabranjuje ustupanje bilo kojeg dijela državnog teritorija.

Al-Sissi i Salman trebali bi 'povući' u petak potpisan sporazum o koracima kojima se definira pomorska granica između dvije zemlje kako se ne bi stvorio dojam da Saudijska Arabija 'iskorištava nevolju Egipta', napisao je Sabahi na Facebooku.

Istaknuti odvjetnik i aktivist za prava veterana Khaled Ali kazao je da će pokrenuti sudsku tužbu protiv ustupanja otoka.

Petero ljudi uhićeno je zbog pokušaja organizacije prosvjeda u središtu Kaira protiv plana egipatske vlade, izvijestio je Egipatski centar za ekonomska i socijalna prava.

Vlada je odluku o ustupanju obrazložila tvrdnjom da su egipatske oružane snage štitile otoke temeljem odgovarajućeg zahtjeva koji im je 1950. uputio tadašnji saudijski kralj Abdul-Aziz

Protivnici predaje otoka tvrde pak da se prema sporazumu Velike Britanije i Otomanskog carstva iz 1906. godine otoci nalaze u egipatskim teritorijalnim vodama.