teheran u šoku

Trumpova ružna poruka Iranu: Tko podupire terorizam i sam može postati žrtvom

08.06.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je, dan nakon napada počinjenih u Teheranu, poručio Iranu da se oni koji podupiru terorizam izlažu da i sami postanu žrtve, što je reakcija koju je Iran ocijenio 'odvratnom'

'Naglašavamo da zemlje koje podupiru terorizam riskiraju postati žrtve zla kojemu daju potporu', rekao je je Trump u priopćenju.

On također naglašava da se moli za iranski narod kao i za nedužne žrtve napada u Teheranu za koji je odgovornost preuzela Islamska država a u kojem je poginulo 13 ljudi i više desetaka je ranjeno.

Čuvari revolucije, elitna vojska iranskoga režima, optužili su u srijedu SAD i Saudijsku Arabiju da su 'umiješani' u te napade.

SAD i Iran nemaju diplomatskih odnosa, a zatopljenje koje je počeo bivši predsjednik Barack Obama, potpisnik nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila, zaustavio je njegov nasljednik.

U svojoj kampanji Trump je upozoravao da će poništiti taj sporazum.

Iranski šef diplomacije Trumpovu je reakciju na napade u Teheranu, počinjene u parlamentu i istovremeno u Mauzoleju ajatolaha Homeinija, nazvao odvratnom.

'Priopćenje Bijele kuće je odvratno...dok se Iranci suočavaju s terorom koji podupiru američki klijenti', napisao je Mohamad Džavad Zarif na Twitteru.

Nešto ranije, Sjedinjene Države osudile su terorističke napade počinjene u srijedu u Teheranu.

'Izražavamo sućut obiteljima žrtava i u mislima smo i molitvama s narodom Irana', navodi se u izjavi State Departmena.

'Zlu terorizma nema mjesta u civiliziranu i miroljubivu svijetu', navodi američka diplomacija.

Za nedavna posjeta Saudijskoj Arabiji, Trump je optužio Teheran da 'financira, naoružava i uvježbava teroriste (...) koji šire razaranje i kaos u regiji' i pozvao je sve zemlje da 'izoliraju' Iran.