važno imenovanje

Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud Amy Coney Barrett sastaje se sa zastupnicima Senata

29.09.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Utrka za potvrđivanje Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda prije izbora u studenom započela je u utorak susretom Trumpove kandidatkinje s vođom republikanske većine u Senatu Mitchom McConnellom.

Barrett će se kasnije sastati s predsjednikom Odbora za pravosuđe u Senatu Lindseyem Grahamom i drugim republikancima iz tog odbora, Chuckom Grassleyem, Mikeom Leejem i Mikeom Crapom.

Neformalni sastanci uvod su u višednevna saslušanja koja bi trebala početi 12. listopada.

Kandidatkinju će ispitivati o njezinoj pravosudnoj filozofiji i pristupu pravu. Barrett (48) je već prošla saslušanje 2017. kada ju je Trump nominirao za Žalbeni sud za sedmi okrug sa sjedištem u Chicagu.

Ako Senat potvrdi Barrett, kako se očekuje, odvući će sud još više udesno i osnažiti konzervativnu većinu sa šestero republikanca i troje demokrata.

Demokrati se žustro protive izboru Barrett koja bi trebala zamijeniti sutkinju Ruth Bader Ginsburg, prvakinju rodne ravnopravnosti i drugih liberalnih pitanja. Umrla je 18. rujna u dobi od 87 godina.

Demokrati traže da se njezino mjesto popuni nakon izbora novog američkog predsjednika 3. studenog. Većina Amerikanaca dijeli njihov stav, pokazuju nedavne nacionalne ankete. Trumpovi republikanski saveznici, koji s 53 mjesta drže tijesnu većinu u Senatu, obećali su da će poštovati kratki vremenski rok i potvrditi je prije izbora.

Graham je rekao da će Odbor o njezinoj nominaciji vjerojatno glasati 22. listopada, a finalno glasanje u Senatu trebalo bi uslijediti krajem mjeseca.

Demokratsko protivljenje Barrett većinom je usmjereno na njezin potencijalni odlučujući glas 10. studenog u slučaju u kojemu će Trump i republikanci tražiti od sudaca da obore Obamacare.

Kao sutkinja saveznog žalbenog suda, Barrett se predstavila kao pouzdana konzervativka. Glasala je u korist Trumpovih oštrih imigracijskih politika i dala podršku proširenju prava na oružje.

Skupine za prava na pobačaj upozoravaju da bi Barrett mogla ugroziti presudu iz 1973. kojom je ozakonjen pobačaj diljem zemlje. Demokrati će vjerojatno tražiti da se Barrett izuzme iz slučajeva povezanih s izborima sljedeći mjesec.