ELIMINACIJA NUKLEARNE PRIJETNJE

Trump: S Kinom ili bez nje, riješit ću problem s Pjongjangom

03.04.2017 u 22:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u razgovoru za list The Financial Times kako će poduzeti jednostrane akcije za eliminaciju sjevernokorejske nuklearne prijetnje ukoliko Kina ne poveća pritisak na Pjongjang

Trump je u ekskluzivnom intervjuu za The Financial Times kazao kako će u predstojećem razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom početkom travnja razmatrati rastuće prijetnje koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program.

'Kina ima veliki utjecaj na Sjevernu Koreju. Kina će odlučiti hoće li na pomoći sa Sjevernom Korejom ili ne', izjavio je Trump, istaknuvši kako će pozitivna odluka Kine biti od koristi Pekingu, dok suprotna odluka ne bi bila na korist nikome.

No, američki predsjednik je jasno stavio do znanja kako će riješti problem s Pjongjangom i bez kineske pomoći. Na pitanje hoće li razmotriti mogućnost tzv. velike nagodbe, koja uključuje kineski pritisak na Sjevernu Koreju u zamjenu za garancije da će SAD potom povući snage s korejskog poluotoka, Trump je odgovorio kako će se SAD pozabaviti problemom, ukoliko Kina to odbije učiniti.

Trump se u razgovoru za ugledni list dotaknuo i izlaska Velike Britanije iz Europske unije te je izjavio kako smatra da će se nakon Brexita ostale članice EU pribrati.

'Pomislio sam kako bi britanski primjer mogle slijediti još neke članice, no doista mislim kako Europska unija dolazi sebi', kazao je Trump na pitanje postoji li mogućnost da i druge članice EU slijede primjer Velike Britanije. Pritom je dodao kako će Brexit biti biti pozitivan za obje strane pregovaračkog stola.

Američki predsjednik je također naglasio kako vjeruje u 'saveze, odnose i partnerstva', dodajući, pak, kako oni 'nisu uvijek donosili dobro'.