O SMRTI LIDERA OPORBE

Trump usporedio sebe s Navaljnim: 'SAD se pretvara u komunističku zemlju'

21.02.2024 u 06:03

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je Aleksej Navaljni bio 'vrlo hrabar čovjek' koji se 'vjerojatno' nije trebao vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog oporbenjaka u zatvoru

Demokratski predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici opružili su ruskog predsjednika za smrt Navaljnog, kao i Nikki Haley, jedina preostala suparnica Trumpu za republikansku predsjedničku nominaciju.

'Navaljni je jedna jako tužna situacija. Bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje', rekao je Trump u intervjuu Fox Newsu iz gradske vijećnice u Južnoj Karolini.

'I, iskreno govoreći, bilo bi vjerojatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio izvan zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar', dodao je.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Kremlj je zanijekao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim.

Trump je nadalje usporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona. 'To se događa i u našoj zemlji', rekao je Trump. 'U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam'.

Trump je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji prošloga tjedna 'dodatno osvijestila o tome što se događa' u SAD-u. Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivirane, tvrdnja koju tužitelji odbacuju.

Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia