UMJETNA INTELIGENCIJA I IZBORI

Pomoću AI-ja oživjeli Trumpova pokojnog oca, 'on' mu poručio: 'Donny, ti si sramota'

20.02.2024 u 11:37

Bionic
Reading

Najnovija osoba koja je istupila protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove kandidature na izborima 2024. je njegov - pokojni otac

Projekt Lincoln, politički akcijski odbor koji su osnovali konzervativci i bivši republikanci, objavio je video koji je generirala umjetna inteligencija (AI), a u kojem se pojavljuje Fred Trump s ne baš ohrabrujućim riječima za svog sina.

'Donny, ti si sramota. Oduvijek sam znao da ćeš uprskati. Uvijek si bio budala. Sram me što nosiš moje prezime. Kako je moj sin ispao tako glup', poručuje pokojni Fred, biznismen koji je preminuo 1999. godine, a kojeg je AI 'oživio' uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

U videu dalje vrijeđa poslovne dogovore bivšeg republikanskog predsjednika opisujući ih kao 'smeće', kaže da 'svi znaju zašto ga žene ostavljaju' i govori mu da ga 'njegova djeca mrze, posebno djevojčica (Ivanka Trump)'.

Projekt Lincoln sebe opisuje kao 'prodemokratsku organizaciju' koja radi na tome da se Trump ne vrati u Bijelu kuću. Videozapis na kraju ima oznaku koja kaže da ga je 'u cijelosti ili u znatnoj mjeri generirala umjetna inteligencija' te da uključuje 'govor ili ponašanje koje se nije dogodilo'.

Taj video je posljednji u valu izbornog krivog usmjeravanja uoči izbora 2024. kasnije ove godine.

Ranije u utrci za republikansku nominaciju, kandidat i guverner Floride Ron DeSantis objavio je video generiran umjetnom inteligencijom u kojem Trump grli Anthonyja Faucija, bivšeg medicinskog savjetnika Bijele kuće tijekom pandemije COVID-19. Video nije sadržavao izjavu o odricanju od odgovornosti da je lažan.

Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Upotreba umjetne inteligencije u izbornim dezinformacijama

U siječnju su glasači u New Hampshireu primili automatske pozive od muške osobe čiji je glas zvučao kao onaj Joe Bidena. Taj im je glas govorio da ne glasaju na predizborima. Američka savezna komisija za komunikacije (FCC) kasnije je najavila zabranu glasova generiranih umjetnom inteligencijom u 'robotskim' pozivima.

'Obavještavamo prevarante koji stoje iza ovih robotskih poziva - glavni državni odvjetnici sada će imati nove alate za suzbijanje ovih prijevara i osiguravanje zaštite javnosti od prijevara i dezinformacija', rekla je tada predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Midjourney, popularna AI platforma za slike, također razmatra zabranu političkih fotografija uoči izbora 2024. godine. Platforma je već korištena za stvaranje lažnih slika kako Trumpu savezni agenti stavljaju lisice na ruke. Ostale slike prikazuju predsjednika Bidena kako puca iz mitraljeza i Trumpa koji se sastaje s papom Franjom u Bijeloj kući.

Zasad je Trump vodeći kandidat republikanskih predizbora ispred Nikki Haley, bivše američke veleposlanice u UN-u i njegove jedine preostale konkurencije za stranačku nominaciju. Stručnjaci u SAD-u kažu da će izbori 2024. vjerojatno biti revanš između Trumpa i Bidena, koji nema konkurencije za demokratsku nominaciju.