POVIJESNI DOGOVOR

Trump najavio da će se uskoro sastati s talibanskim čelnicima

29.02.2020 u 23:44

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u subotu da će se "uskoro" sastati s talibanskim čelnicima, s kojima je njegova zemlja potpisala povijesni dogovor koji otvara put za potpuno povlačenje američkih postrojbi iz Afganistana nakon 18 godina rata.

"Uskoro ću se osobno sastati s talibanskim čelnicima", rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Rekao je da je uvjeren da talibani žele "učiniti nešto da bi pokazali da se ne radi o gubitku vremena", ali ih je ipak upozorio i rekao "ako stvari loše krenu, vratit ćemo se onamo".

Upitan o kritikama Johna Boltona, svog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je dogovor nazvao 'neprihvatljivim", Trump je žustro reagirao.

"Nakon 19 godina nitko ne bi trebao kritizirati taj sporazum", odgovorio je i dodao da je "nevjerojatno to što su Sjedinjene Države učinile za svijet".

Sjedinjene Države i talibani u subotu su potpisali povijesni dogovor koji bi mogao otvoriti put za potpuno povlačenje inozemnih vojnika iz Afganistana u idućih 14 mjeseci i dovršetak tamošnjeg rata dugog 18 godina.

Prema sporazumu potpisanom u Dohu talibani žele oslobađanje pet tisuća boraca iz afganistanskih zatvora, no ne zna se hoće li vlasti u Kabulu na to pristati.

Prije potpisivanja sporazuma SAD i afganistanska vlada objavili su u subotu zajedničko priopćenje po kojemu će SAD i NATO povući sve snage iz Afganistana pod uvjetom da talibani ispune svoje obveze.

SAD će prvo smanjiti broj svojih vojnika na 8,6 tisuća unutar 135 dana predviđenih dogovorom.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je kako je dogovor s talibanima "pravi test" pokušaja da se postigne dugotrajni mir u Afganistanu, a da je protekli tjedan u kojem je smanjeno nasilje, što je bio preduvjet za potpisivanje sporazuma, pokazao da ekstremisti mogu biti miroljubivi.

Iako se dogovorom predviđa postupno povlačenje stranih snaga, mnogi očekuju da će puno kompliciraniji biti razgovori između talibana i Afganistanaca.

Za milijune Afganistanaca sporazum predstavlja neku nadu za okončanje višegodišnjeg krvoprolića. Ali izgledi za mir ostaju neizvjesni s obzirom na to da je sljedeći korak postizanje sporazuma s afganistanskom vladom.

Viši dužnosnici afganistanske vlade i zemalja koje okružuju Afganistan zabrinute su da bi Sjedinjene Države mogle napustiti Kabul, onako kako su iznevjerili tu regiju nakon što je svojedobno Sovjetski Savez napustio Afganistan.