POLICIJA TRAGA ZA PIROMANOM

Troškovi gašenja podmetnutog požara preko 1,5 milijuna kuna

17.10.2011 u 15:12

Bionic
Reading

U prošlotjednoj seriji požara oko splitskog prigradskog naselja Žrnovnica izgorjelo je preko 230 hektara površine, a samo troškovi gašenja državu su stajali debelo preko milijun i pol kuna, ne računajući korištenje zračnih snaga. Zbog sasvim očitog postojanja piromana koji kreću u akciju s vjetrovitim noćima, splitski vatrogasci još uvijek su u stanju pripravnosti te ne isključuju i nove požare u idućim danima. Sve dok policija konačno ne pronađe krivce za kojima, tvrdi, intenzivno traga

'Obavili smo niz obavijesnih razgovora i poligrafskih testiranja, no još uvijek nismo došli do osumnjičenih. U svakom slučaju, istraga traje i dalje', kazala nam je glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj. Kako doznajemo, na detektoru laži već je ispitano preko deset osoba, no bez konkretnih rezultata.

I vatrogasci i policija nakon očevida su zaključili da je uzrok prošlotjednih požara otvoreni plamen, odnosno da su namjerno podmetnuti. Nije isključeno da je Žrnovnicu pokušala zapaliti ista osoba koja je ovog ljeta u samo tri dana podmetnula dva požara u splitskoj park-šumi Marjan. Ni u ovom slučaju još nije pronađen krivac.

Žrnovnicu je u ponedjeljak ujutro posjetio predsjednik Ivo Josipović, kojega je zanimala sigurnost obližnje mornaričko raketne baze ukopane ispod brda Perun. Premda joj se vatra u nekoliko navrata približila na samo stotinjak metara, iz Hrvatske vojske dobio je uvjeravanje da ovaj strateški objekt ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

'Došao sam vidjeti kako se održavaju baza i tehnika i uvjerio sam se da Hrvatska ratna mornarica dobro radi svoj posao. Dobio sam i uvjerenje da je raketna baza apsolutno sigurna', kazao je Josipović. I njega je zanimalo kako napreduje potraga za piromanom, no zaključio je da će 'za konkretne rezultate očito trebati pričekati'.