offline funkcioniranje

Tropska otočna država Vanuatu je pod hakerskim napadom pa su se vratili na početak - olovci i papiru te pisaćim mašinama

29.11.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon što je kibernetički napad srušio vladine poslužitelje i web stranice u udaljenoj pacifičnoj otočnoj državi Vanuatu, frustrirani dužnosnici i dalje moraju koristiti privatne račune e-pošte, osobna prijenosna računala, olovku i papir te pisaće strojeve za vođenje vlade

Hakerski napad dočekao je premijera Ishmaela Kalsakaua samo nekoliko dana nakon inauguracije na ovu poziciju, onemogućivši normalno funkcioniranje države Vanuatu.

Problemi su počeli prije otprilike mjesec dana, kada je prvi put primijećena sumnjiva phishing aktivnost u porukama e-pošte Ministarstva financija, objavio je neimenovani financijski analitičar koji blisko surađuje s timovima ministarstva za cybersigurnost.

Zlonamjerni softver srušio je gotovo svu vladinu e-poštu i arhive web stranica. Brojni odjeli još uvijek moraju koristiti lokalna računala za pohranu podataka, zbog toga što ne mogu pristupiti web poslužiteljima ili ‘oblaku’.

Hakerski napad na državne mreže Vanuatua izazvao je kašnjenja u komunikaciji i koordinaciji rada nadležnih službi u ovoj pacifičkoj otočnoj državi koja broji nešto više od 300 tisuća stanovnika na 80 otoka.

  • +28
Otočna država Vanuatu Izvor: Profimedia / Autor: Karsten Wrobel / imageBROKER / Profimedia

Stanovnici su u nemoći pribjegavali internetskim žutim stranicama ili tiskanom telefonskom imeniku kako bi pronašli državne telefonske brojeve te dobili informacije.

‘Bio je kaos tijekom prvih nekoliko dana, ali cijela je vlada napravila alternativne Gmail račune ili koristila svoje privatne e-mailove. Svi mi koristimo telefone i mobitele za komunikaciju, ali mi smo u Vanuatuu kao mala zemlja otporni i možemo to riješiti,’ rekla je Olivia Finau, službenica za komunikacije u Ministarstvu klimatskih promjena. ‘Naš odjel sada više komunicira s javnošću putem Facebooka i Twittera i zapravo dobivamo više sljedbenika.’

Napad nije srušio civilnu infrastrukturu, poput web stranica zrakoplovnih kompanija ili hotela. Većina turizma i poslovanja nastavila se kao i obično u užurbanom božićnom i novogodišnjem razdoblju, donosi Guardian.