TREBA LI IM POMOĆI?

Trojica Hrvata čekaju smrt u američkim tamnicama

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U najstrože čuvanim američkim kaznionicama troje Hrvata čeka pogubljenje smrtonosnom injekcijom. Informaciju je otkrila britanska organizacija Reprieve koja pomaže zatvorenicima osuđenima na smrt, saznaje Večernji.hr

Odvjetnici iz britanske organizacije detaljno proučavaju svaki slučaj osuđenika na smrt i osumnjičenika za koje je zatražena smrtna kazna. Iako su se u početku usmjerili na pomoć britanskim državljanima, prije nekoliko mjeseci pokrenuli su veliki projekt pretrage baze američkih kaznionica s osuđenicima na smrt i identifikacije onih koji bi na bilo koji način mogli imati vezu s nekom od europskih zemalja.

Cilj je pravni manevar: ustanoviti ima li koji od osuđenika pravo na neko od europskih državljanstava te time 'prebaciti' lopticu na vladu te države koja bi se, smatraju, trebala pobrinuti za svoje državljane.

Prednost je ta što ni jedna europska država nema smrtnu kaznu. Iz Reprievea kažu da pregledali dokumentaciju 3.233 zatvorenika osuđenih na smrt u 35 američkih država i izdvojili 25 Europljana: uz troje Hrvata (jedan je potencijalno i državljanin Švedske), identificirano je šestero Britanaca, četvero Nijemca, troje Španjolca, dvoje Rusa, Armenac, Estonac, Francuz, Poljak i Srbin. Iz Reprievea su nedavno kontaktirali i s Hrvatskim helsinškim odborom tražeći pomoć.

'Nisu nam mogli reći imena zatvorenika, a bez njih ne možemo ništa', kaže predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak

Informacija o tome da bilo koji hrvatski državljanin u američkim zatvorima čeka smrt nema ni hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi