izbačeni na aerodromu

Troje Hrvata zaglavilo u Indiji: 'Hvala nebesima na društvu, ne znam kako bih ovo sama izdržala'

24.03.2020 u 15:49

Bionic
Reading

Troje hrvatskih građana zapelo je u Indiji i zbog općeg poremećaja i prekida zračnog prometa, već četiri dana ne uspijevaju ni krenuti prema Hrvatskoj. Najbliži tomu bili su u subotu poslijepodne, kada su se uspjeli ukrcati u zrakoplov za Istanbul, no nakon kratkog rulanja po pisti on se naprosto okrenuo natrag. Bez objašnjenja su izbačeni u aerodromsku zgradu u New Delhiju i od tada traje njihovo beskrajno čekanje

'Trebali smo se ukrcati u avion s Nijemcima, no on je bio popunjen i uspjeli su primiti samo jednu osobu. Sada navodno imamo kombinaciju za Bugarsku', prepričala je za tportal jedna od putnica Vesna Ploh.

U grupi od četrdesetak Europljana koji čekaju povratak kućama osim nje nalaze se Hrvati Velimir Stojak i Tina Stojak Petrović, a tu je još i Crnogorac Deni Mitrović i Makedonka Ivana Manevska. Druže se i krate dane u hotelu u blizini aerodroma; Indijci su im ionako rekli da nije pametno previše se udaljavati.

'Situacija u najmanju ruku nije obećavajuća: na snazi je policijski sat, sve je zatvoreno, pa smo jedva uspjeli kupiti hranu i piće. Indijci kao da se boje nas Europljana: očito smatraju da smo im donijeli koronu, pa izbjegavaju svaki kontakt s nama', prepričava Vesna Ploh.

Njihov avion za Bugarsku trebao je poletjeti u utorak navečer po lokalnom vremenu, no indijske vlasti nisu dale dozvolu za to. Nadaju se da će se to dogoditi u srijedu ujutro. Zračni promet službeno je obustavljen najprije do 31. ožujka, a potom do 16. travnja, no nitko zapravo ne zna kako će se stvari razvijati.

  • +21
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: SANJEEV GUPTA

Postoji, govore nam sugovornici tportala, još velik broj Europljana koji se nalaze u drugim dijelovima Indije i ne uspijevaju doći ni do New Delhija.

U stalnom smo kontaktu s hrvatskom ambasadom i ne možemo dovoljno pohvaliti gospodina Daniela Riđičkog, koji na sve moguće načine pokušava pronaći slobodan let. Od velike je pomoći, zaista', kaže Vesna Ploh. Upitali smo kako se drže na psihološkom planu.

'Na momente nas uhvati tjeskoba, ali pokušavamo ostati mirni jer smo svjesni da ne možemo iz ove kože. Hvala nebesima na društvu, ne znam kako bih ovo sama izdržala.'