kuleba u new delhiju

Ukrajinski poziv Indiji da stane uz Kijev: Sovjetsko nasljeđe nestaje

29.03.2024 u 06:29

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Indiju da stane uz Kijev, rekavši da se bliske veze Indije s Rusijom temelje na sovjetskom nasljeđu koje nestaje, izvijestio je u petak Financial Times

Kuleba je stigao u New Delhi u četvrtak s ciljem jačanja veza s Indijom, kao i promoviranja kijevske vizije puta ka miru u Ukrajini.

Kako navodi Reuters, Indija tradicionalno ima bliske gospodarske i obrambene veze s Moskvom te se suzdržavala od kritiziranja Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu. Štoviše, indijska kupnja ruske nafte u posljednje vrijeme bilježi rekordne razine.

Kuleba je izjavio da Indija može mnogo dobiti od širenja trgovinskih i tehnoloških veza s Ukrajinom, pri čemu je potaknuo i pitanje uloge indijskih tvrtki u poslijeratnoj obnovi Ukrajine.

Ukrajina želi "obnoviti trgovinu" s Indijom, u vidu i izvoza poljoprivrednih proizvoda kao što je suncokretovo ulje, a i sama želi kupovati više indijske robe. "Zainteresirani smo za uvoz nekih teških strojeva koje Indija proizvodi", rekao je Kuleba.

  • +13
Ukrajinska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajina se nada da će u nadolazećim mjesecima održati samit svjetskih čelnika bez sudjelovanja Rusije, kako bi promovirala i osnažila svoj plan za mir, koji između ostalog poziva na povlačenje ruskih trupa s njezina teritorija.

Rusija je odbacila tu ukrajinsku diplomatsku inicijativu.