BAKIĆ PITA MILOŠEVIĆA

Trkeljaju li HDZ-ovci zato jer su lijeni ili ne znaju engleski?

11.07.2014 u 11:44

Bionic
Reading

Poduzetnici Nenad Bakić i Davor Huić oštro su 'opleli' po HDZ-u jer se protivi izmjenama Zakona o radu (ZOR) bez jasnih argumenata i prijedloga. U raspravu o ZOR-u Bakić i Huić ušli su komentirajući post HDZ-ovog saborskog zastupnika Domagoja Ivana Miloševića na Facebooku

Ističući da su cijelu srijedu u Saboru proveli o raspravi o ZOR-u, Milošević je napisao da će aktualna vlast ostati zapamćena kao Vlada koja 'zatvara radna mjesta jer ne razumije da se nijednim pojedinim zakonom ne mogu čuvati ili stvarati radna mjesta u 21. stoljeću'.

'Radna mjesta se čuvaju i otvaraju mudrom ekonomskom politikom, poreznim rasterećenjima, iskrenom podrškom privatnom sektoru, uklanjanjem prepreka ulagačima i, danas kada smo članica EU-a, maksimalnim korištenjem strukturnih fondova', nabrojio je Milošević.

U svom komentaru Bakić ga je upitao koja su to točno stajališta HDZ-a kad je riječ o ZOR-u, podsjetivši ga kako je Tomislav Karamarko izjavio da ne potiče zakonske izmjene jer bi to 'poremetilo odnose rada i kapitala'.

'Domagoj, možeš nam pojasniti koji su to TOČNO poželjni odnosi. Također, kako biste vi KONKRETNO mijenjali ZOR da zadovoljite sve što proklamiraš gore, s obzirom da svi stranci investitori (na koje se između ostalog pozivate) kažu da je povelik problem u radnom zakonodavstvu. Kako TOČNO mislite privući strane investicije?', napisao je Bakić.

Zatim je naveo kako je HDZ-ov Goran Mariću Saboru rekao da se ovim zakonom uvodi 'radnik na leasing'.

'Vjerojatno on u svom vulgarizmu misli na koncept privremenog zapošljavanja, koji je uveden u ZOR još prije 10 godina, a sada je zaista neznatno modificiran, samo što on nije čitao ZOR do sada, pa valja gluposti. Radi se o konceptu koji je značajno pomogao razvijenim tržištima Njemačke, Nizozemske, Švedske itd., a penetracija tog oblika zapošljavanja u Hrvatskoj je smiješno niska s obzirom na razvijene zemlje u Europi.

Ne znam zašto se u stranci barem minimalno ne obrazujete po tom pitanju. Ako su vaši zastupnici previše lijeni ili ne znaju engleski (jer to jedino vidim kao mogućnosti otkud dolazi ovakvo trkeljanje, osim ako nisu zli, a mislim da ipak nisu jer svatko tko je u Saboru ipak ima Domovinu na srcu), evo vadim jedan mali izvadak koji će lako ubaciti u Google Translate i koji pokazuje da čak i u najviše socijalističkoj zemlji Europe, Francuskoj, imamo izrazito pozitivan učinak na zapošljavanje mladih, a to je ono što vas navodno brine?', napisao je Bakić.

U raspravu na Facebooku uključio se i poduzetnik Davor Huić dodajući kako je tragično da 'navodno konzervativna stranka u Saboru kritizira po svemu mlaku i nedovoljnu reformu radnog zakonodavstva kao previše kapitalističku'.

'Koristeći pritom diskurs koji po svemu kao da je preuzet od sindikalnih vođa. To znači da se HDZ želi u ekonomskim pitanjima postaviti ljevije od sadašnje vlade lijevog centra. Je li to smisao?', upitao se Huić podsjećajući kako je nedavno bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić napisala da se moramo odlučiti jesmo li za tržišno gospodarstvo ili socijalizam.

'Mislim da bi bilo dobro da se prvo vi u HDZ-u odlučite jeste li za tržišno gospodarstvo ili socijalizam, jer ako slušaš Dalić, dobiješ jedan dojam, a kad slušaš Marića, drugi', napisao je Huić.