gradonačelnik ŠUTI

Trilj: Nakon poništenoga Vladina rješenja, sazvana sjednica Gradskog vijeća

28.05.2022 u 11:59

Bionic
Reading

Predsjednica Gradskog vijeća Trilja Žana Majić (NL Ivana Šipića), nakon što je Visoki upravni sud poništio Vladino rješenje o njegovu raspuštanju, za utorak je sazvala sjednicu tog vijeća, a gradonačelnika Ivana Bugarina (HDZ) pozvala je na politički dijalog

Većina od sedam vijećnika s NL-a Ivana Šišića donijela je krajem prošle godine odluku o privremenom financiranju za tromjesečno razdoblje na ispravan način nakon što nije prošao gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna za 2022., a gradonačelnik nakon toga u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nije predložio privremeno financiranje, stoji u presudi Visokoga upravnog suda (VUS).

Bugarin je pak odluku većine u Gradskom vijeću o privremenom financiranju stavio izvan snage i donio odluku o financiranju samo redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja.

VUS je presudom početkom svibnja, nakon što je poništio odluku Ministarstva pravosuđa i uprave o nepravilnostima na sjednici Gradskog vijeća u donošenju proračuna, poništio i Vladino rješenje o raspuštanju tog vijeća i imenovanju povjerenice. Rješenje o raspuštanju triljskoga GV-a Vlada je donijela 17. ožujka.

Pročelnik katedre za upravnu znanost splitskoga Pravnog fakulteta Mirko Klarić ističe da "presuda Visokoga upravnog suda automatski poništava Vladino rješenje pa Gradsko vijeće Trilja može normalno funkcionirati kao i prije njegova donošenja".

Prema Klariću, Gradsko vijeće trebalo bi sada donijeti odluku o financiranju nužnih rashoda.

"Odluka o nužnom financiranju trebala bi biti na snazi do ispunjenja rokova i uvjeta odredaba iz čl. 69. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. To pak znači da gradonačelnik mora predložiti proračun Gradskom vijeću u zakonskim rokovima, inače će mu prestati mandat sukladno zakonskim propisima", izjavio je profesor.

Pet točaka dnevnog reda, od gradonačelnika se traži dopuna

Majić je za sjednicu u utorak predložila dnevni red od pet točaka, među kojima je i prisega šest zamjenskih vijećnika iz redova HDZ jer su mandate u mirovanje stavili dotadašnji vijećnici te stranke.

Gradonačelnik Bugarin nije predložio nijednu točku dnevnog reda, rekla je Majić, ističući da je sjednicu najavila u skladu s Poslovnikom.

"Na ovoj su sjednici i tri važna akta. U prvome redu pokretanje postupka izmjene Statuta i Poslovnika Grada, koji su puni manjkavosti i nisu usklađeni sa zadnjim izmjenama zakona. Još je važniji prijedlog potpora u poljoprivredi jer naši su sugrađani već punu godinu zakinuti za isplatu potpore", rekla je i od Bugarina zatražila da se u dnevni red uvrste sva pristigla izvješća javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada jer, kako tvrdi, neka od njih u ladici stoje već dvije godine.

"Nikako ne uspijevam dobiti odgovor što gradonačelnik skriva i ne želi staviti pred Vijeće", rekla je Majić i upitala "na temelju čega bi trebali odlučivati u donošenju proračuna ako nemaju uvid o stanju u tim ustanovama posljednje dvije godine". Ustvrdila je kako gradonačelnik odbija svaku vrstu komunikacije s njom i većinom u Vijeću. Majić ga je još jedanput pozvala na politički dijalog i suradnju u interesu grada Trilja.

"Očekujem od gradonačelnika da prestane biti vođen isključivo interesima svoje stranke i konačno počne misliti na građane Trilja koji u svemu ovome ispaštaju", rekla je.

U Gradskom vijeću Trilja, osim sedam vijećnika NL-a, šest je vijećnika HDZ-a.

Gradonačelnik Bugarin ne odgovara na telefonske pozive i poruke.