Trakavica

Iz Trilja ministru Malenici poručili: Preuzmite odgovornost!

09.05.2022 u 21:22

Bionic
Reading

Predsjednica triljskoga Gradskog vijeća Žana Majić u ponedjeljak je ocijenila kako bi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica trebao preuzeti odgovornost za raspuštanje tog tijela jer je tu odluku potpisao

Iz svega je vidljivo, ocijenila je Majić, da se radilo o "unutarstranačkome dogovoru vladajuće stranke".

"Cilj je ovdje bio postizanje apsolutne vlasti. Ministar je svojim potpisom na onakav površan, subjektivan i instruiran inspekcijski nadzor svoga Ministarstva itekako već preuzeo odgovornost", kazala je u izjavi za Hinu nakon što je ministar Malenica ustvrdio da će Gradsko vijeće Trilja nastaviti rad.

"No, nažalost i na puno većim i težim slučajevima uvjerili smo se da pripadnici te stranke ne poznaju značenje riječi odgovornost", ustvrdila je Majić.

Ministar Malenica izjavio je da triljsko Gradskog vijeće, nakon presude Visokog upravnog suda o poništenju odluke Ministarstva pravosuđa i uprave i odluke Vlade o njegovu raspuštanju, "nastavlja s radom i ima određene obaveze što se tiče donošenja proračuna". Novinarima je odgovorio kako ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost, dodavši da je Ministarstvo "donijelo odluku temeljem nalaza inspekcijskog nadzora i uvidom u dokumente, a Visoki upravni sud je donio odluku kakvu je donio".

Predsjednica triljskoga Gradskog vijeća Žana Majić smatra kako je "zanimljivo i da je ministar Odluku potpisao 14. veljače", a da je njoj, kako je rekla, "elektronskom poštom dostavljena tek 25. veljače".

Visoki upravni sud Republike Hrvatske poništio je prvotno rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave koje je Odluku o privremenom financiranju grada Trilja proglasilo ništavnom.

Odluku je donijela predstavnička većina od sedam vijećnika (Nezavisna lista Ivana Šipića i Most) 30. prosinca prošle godine, i to "tešku" nešto više od 15 milijuna kuna, a gradonačelnik Ivan Bugarin (HDZ) stavio ju je izvan snage i donio Odluku o financiranju redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja od oko 12 milijuna kuna za prvi kvartal godine.

Presudom je Visoki upravni sud poništio i rješenje Vlade kojim je bilo raspušteno Gradsko vijeće Trilja.