ŠOK U AUSTRIJI

Trijumf ekstremnog desničara Hofera je kraj Druge republike

25.04.2016 u 15:23

Bionic
Reading

Rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora zauvijek je promijenio političku scenu alpske republike. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u drugom krugu neće biti kandidata vladajućih, socijaldemokratskog SPÖ-a i konzervativnog ÖVP-a, koji su doživjeli debakl. Iznenađujući pobjednik je kandidat ekstremno desnog i populističkog FPÖ-a Norbert Hofer s 36 posto glasova, koji je vodio kampanju ispunjenu ksenofobijom, a u drugom krugu će ga pokušati pobijediti bivši šef Zelenih Alexander van der Bellen, koji je u nedjelju dobio 20 posto podrške austrijskog glasačkog tijela

Pozicija predsjednika u političkom sustavu Austrije slična je onoj u Hrvatskoj - osoba koja će šest godina biti u raskošnom habsburškom Hofburgu bira se na direktnim izborima, ali nema nikakve značajnije političke ovlasti i moć te svoj autoritet crpi iz glasačke podrške i spremnosti da javno istupa o relevantnim političkim temama. Primjerice, bivši austrijski predsjednik Thomas Kleistil nije nikako bio sretan kada je njegova stranka ÖVP 2000. ušla u koaliciju s FPÖ-om, ekstremnim desničarima Jörga Haidera, ali osim tada u austrijskim medijima famozne ‘eiserne Miene’, tj. željeznog izraza lica kojim je izražavao svoje neslaganje, Kleistil nije imao nikakve konkretne mogućnosti spriječiti Wolfganga Schüssela da postane kancelar u kombinaciji s Haiderom.

Kleistilovo lice bi nakon rezultata jučerašnjeg prvog kruga predsjedničkih izbora moglo dostići novi nivo 'željeznosti' kao izraza gađenja jer postoje velike šanse da će na njegovo nekadašnje radno mjestu u centru Beča doći kandidat kontroverznog FPÖ-a, stranke koju sada vrlo uspješno vodi Heinz-Christian Strache.

Naime, kandidat ekstremnih desničara Norbert Hofer - 45-godišnji inženjer aeronautike - neočekivani je i uvjerljivi pobjednik prvog kruga s 36 posto glasova.

Na drugom je mjestu, ništa manje iznenađujuće, bivši šef Zelenih Alexander van der Bellen s 20 posto, na trećem je, opet ništa manje iznenađujuće, neovisna kandidatkinja i poznata sutkinja Irmgard Griss s 18,5 posto dok su dvojica kandidata vladajućih doživjeli totalni debakl. Poznati političari SPÖ-a i ÖVP-a Rudi Hundstorfer i Andreas Kohl, potonji nekadašnji predsjednik parlamenta, dobili su svaki po 11 posto glasova, uspjevši samo u tome da nadmaše bizarnog bogataša Richarda Lugnera, svojevrsnog Željka Keruma austrijske politike, koji je dobio 2,4 posto glasova. Lugner je u Austriji poznat kao društveno-politički redikul, koji na bečki Opernball dovodi ‘zvijezde’ poput Pamele Anderson, a jedno vrijeme je bio i zvijezda vlastitog reality showa; to je jedini predsjednički kandidat za kojega su austrijski glasači odlučili da je gori od predstavnika nekoć velikih stranaka SPÖ-a i ÖVP-a.


Kao što je često i slučaj s Hrvatskom, predizborne ankete uopće nisu sugerirale da u prvom krugu slijedi neupitni trijumf ekstremnog desničara Hofera, a on tijekom kampanje uopće nije skrivao svoje kontroverzne stavove. Napadao je vladu zbog njene politike u izbjegličkoj krizi, obećavao je da s njime u Hofburgu neće više biti konsenzusa u državnom vrhu, izjavljivao kako se nada da ‘Austrija neće postati muslimanska zemlja’, a sve pod sloganom ‘Na prvom mjestu Austrija’. Hofera se smatra prijateljskim licem u inače često polarizirajućem FPÖ-u, no to što je, kako se čini, ugodna osoba ne mijenja činjenicu da je jedan od ključnih ideologa ksenofobnog i islamofobnog kursa svoje stranke. Na svojim službenim stranicama tvrdio je kako je jedini kandidat koji će štititi austrijske vrijednosti ‘protiv seobe naroda’, zalagao se za angažiranje vojske na granici (zvuči poznato i iz hrvatskih reakcija na izbjegličku krizu), a izvrsno je koristio i društvene mreže poput Twittera, Facebooka i Instagrama, na kojemu je objavio brojne fotografije svojih aktivnosti.

Jedna od njih je i streljaštvo pa se Hofer u kampanji pohvalio da je kupio i sa sobom, uz dozvolu naravno, nosi Glock jer se ‘u ovim nesigurnim vremenima želi zaštititi’. Simpatije je osvojio i zahvaljujući činjenici da je prije nekoliko godina doživio tešku nesreću, nakon koje je neko vrijeme završio nepokretan u kolicima, ali je zahvaljujući vlastitoj upornosti i višemjesečnoj fizioterapiji opet uspio prohodati te se sada kreće sa štapom.

Kada je pak riječ o prominentnim Hoferovim podržavateljima u kampanji, najpoznatije ime je ekstremni sportaš Felix Baumgartner, koji je prije koju godinu skočio padobranom s ruba atmosfere na Zemlju, a svoju ljubav za ekstreme iskazao je i statusom na fejsu, na kojemu je napisao da kandidat FPÖ-a ‘jedini može odgovarajuće predstavljati Austriju’.

Vladajuće stranke su šokirane rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora, poručujući da neće nikoga službeno podržati u drugom krugu, no predsjednik socijaldemokrata i kancelar Werner Faymann se osobno izjasnio za nekadašnjeg šefa Zelenih i uglednog sveučilišnog profesora ekonomije Alexandera van der Bellena, koji sada ima zadatak svim snagama spriječiti Hofera da postane prvi europski predsjednik iz jedne ekstremno populističke stranke. Bit će to vjerojatno jako neizvjesna utrka u drugom krugu, s obzirom da je Hofer u skoro cijeloj Austriji - s izuzetkom Beča i Graza - osvojio najviše glasova. O tome kakav je politički milje u kojemu je Hofer kod kuće, najbolje svjedoče oduševljene čestitke Marine Le Pen i Gerta Wildersa

Austrijski konzervativni dnevnik Die Presse je nakon objave rezultata prvog kruga objavio komentar u kojemu je proglasio kraj Druge republike, uspostavljene nakon Drugog svjetskog rata, a koju su obilježila desetljeća velikih koalicija socijaldemokrata i konzervativaca. 'Istina za SPÖ i ÖVP neuljepšano glasi ovako: vaše je vrijeme prošlo', poručio je Die Presse, ističući da su dvije velike stranke glasači u ogromnoj količini zauvijek napustili. Izbjeglička kriza je u tom procesu bila zapravo tek katalizator dugo akumuliranog nezadovoljstva austrijskom dogovornom demokracijom te je ona na ovim predsjedničkim izborima doživjela potpun fijasko.