migranti

Tribina: Zahtjevi Centra za mirovne studije uoči izbora za EU parlament

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 14:31
  • Objavljeno 20.05.2019 u 14:31
Jasmin Klarić (Telegram), Lydia Gall (Human Rights Watch), Massimo Moratti (Amnesty International), Julija Kranjec (Centar za mirovne studije)

Jasmin Klarić (Telegram), Lydia Gall (Human Rights Watch), Massimo Moratti (Amnesty International), Julija Kranjec (Centar za mirovne studije)

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Od 2015. EU ne uspijeva naći adekvatan odgovor na dolazak sve većeg broja migranata, osim zatvaranja granica, i sve većom represijom na granicama, a sustav azila čeka na restrukturiranje iako je sudbina neizvjesna jer su neke države članice jasno rekle kako neće pristati na promjene koje znače raspodjelu migranata u zemljama EU, rečeno je u ponedjeljak na tribini 'Europa i migracije: gdje povlačimo granicu?' koju je organizirao Centar za mirovne studije (CMS)

Na tribini su sudionici iz organizacija Amnesty International, Human Rights Watch i European Council on Refugees and Exiles, predstavili trenutačno stanje vezano za migracije i očekivanja od donositelja odluka na lokalnoj razini i razini Europske unije.

Predstavnici CMS-a od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu CMS očekuju da, kako su rekli, zahtijevaju od Hrvatske zaustavljanje nasilja i ilegalnih radnji na granicama. Traže i provođenje 'temeljitih istraga' o, kako tvrde, nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica preko državne granice Hrvatske te sankcioniranje odgovornih. Iz CMS-a kažu da traže prestanak zloupotrebe i parcijalnog tumačenja hrvatskog i europskog zakonodavstva kako bi se, smatraju, opravdalo kršenje prava migranata.

Također dodaju kako očekuju od Hrvatske 'zaustavljanje svih djelovanja koja kriminaliziraju solidarnost i onemogućuju pristup informacijama i rad civilnom društvu' te razvoj sustava i ulaganje u uključivanje novopridošlih migranata u društvo.

'Potrebno je donošenje sveobuhvatne migracijske i integracijske politike temeljene na analizama stanja. Potrebno je i usmjeriti i odgovarajuća sredstva kako na nacionalnoj razini tako i na razini EU, kako bi se podržao dvosmjerni proces integracije, što uključuje suradnju svih aktera - lokalne zajednice, civilnog društva, građana i privatnog sektora', izjavila je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Dodaje kako od zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu CMS očekuje da se zalažu da Europska unija 'osigura sigurne i legalne rute za osobe koje traže sigurnost u EU te da osigurava funkcionalni sustav azila'.

Kranjec kaže da se 'svaka reforma Zajedničkog europskog sustava azila mora temeljiti na ljudskim pravima, imati jasne ciljeve i ukloniti disfunkcionalnosti postojećeg sustava. Svako održivo rješenje mora uključivati duboko preispitivanje Dublinskog sustava s trajnom podjelom odgovornosti i proceduralnim jamstvima za zaštitu tražitelja azila od kršenja temeljnih prava. Važno je koristiti mjere za sankcioniranje onih država članica koje krše ljudska prava i ne žele sudjelovati u raspodjeli odgovornosti', dodala je.

Napominje kako od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu CMS očekuje da se zalažu da EU 'prestane sa štetnim suradnjama s vladama zemalja izvan EU, kojima se ugrožavaju životi, solidarnost i ljudska prava izbjeglica i migranata - poput Afganistana, Libije i Turske.

  • +3

Tribina Europa i migracije u organizaciji Centra za mirovne studije

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

CMS očekuje i da se pruža solidarna podrška Europske unije spram zemalja na tzv. balkanskoj ruti (BiH, Srbija, Makedonija) te da smanji i ograniči nadležnosti Frontexa i uspostavi 'nezavisni mehanizam nadzora postupanja na granicama'.

'Brojna svjedočanstva i izvještaji govore o kršenjima prava ljudi na kopnenim i morskim granicama, a statistika broja umrlih potvrđuje nepropusnost granica i nemogućnost sigurnog ulaska', ustvrdila je Krnjec, navevši da je CMS do 2016. uspio zabilježiti četiri smrtna slučajeva na granicama Hrvatske, a od 2016. do danas više od 20.

Iz CMS kažu kako od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu očekuje da se zalažu da Europska unija usmjeri novac i utvrdi mjere za 'uključivanje i osiguravanje jednakih šansi', a da smanji ulaganje sredstava u opremanje graničnih sustava i za povratke migranata u tzv. treće zemlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!