optuženi su

Slovenska policija: Ne vraćamo migrante nasilno u Hrvatsku

17.05.2019 u 19:03

Bionic
Reading

Slovenska policija prema migrantima postupa zakonito i nikome od njih ne odriče pravo na međunarodnu zaštitu, kazao je u petak u izjavi za medije jedan od čelnika granične poolicije Peter Skerbiš, reagirajući na optužbe nevladinih organizacija da im uskraćuje pravo da zatraže azil i nasilno ih vraća u Hrvatsku.

Policija odbacuje tvrdnje da se migrantima koji izraze želju za dobivanjem azila u Sloveniji to ne omogućava i da ih se protiv njihove želje nasilno vraća u Hrvatsku. Takve je optužbe policija u prošlosti već ispitivala i utbvrdila da nisu točne, a nepravilnosti nisu otkrile niti kontrole pravobraniteljice ljudskih prava i UNHCR-a, ustvrdio je Skerbiš.

Po njegovim se riječima u Hrvatsku vraćaju samo oni koji ne izraze namjeru zatražiti azil, a ostali se vraćaju u Hrvatsku prema pravilima i nakon provedenog postupka. Civilna nevladina organizacija InfoKolpa u petak je policiju optužila da po njihovim saznanjima i pričama migranata s kojima su razgovarali policija ne poštuje prava migranata koji prijeđu schengensku granicu i dođu u Sloveniju, nego im "sustavno krši pravo na azilni postupak" i vraća hrvatskoj policiji koja ih, kako tvrde, vraća u BiH i prema njima nasilno postupa.

Hrvatska se policija čak nad njima  "brutalno iživljava", kako je prema navodima slovenskih medija u petak kazao jedan aktivist iz te udruge koja odgovornost za nasilno vraćanje migranata i istragu zahtijeva i protiv nekoliko zadnjih ministara unutarnjih poslova i policijskih čelnika.

Komentirajući takve navode i zahtjeve da se migrante zbog toga ne bi trebalo vraćati u Hrvatsku temeljem readmisije Skerbiš je kazao da je Hrvatska članica Europske unije i sigurna država, te da Slovenija od EU-a nije dobila nikakve obavijesti da se u nju ne bi trebali vraćati migranti koji ilegalno prijeđu granicu, a ne zatraže međunarodnu zaštitu u Sloveniji.  Kako navode slovenski mediji koji se pozivaju na podatke slovenske policije, od 9149 migranata koje je lani privela slovenska policija u Hrvatsku je vraćeno njih 4653, a ilegalni ulasci zadnjih su mjeseci povećani u odnosu na prošlu godinu.