hrvatski #metoo

Tri saborska odbora zaključila: Svaki oblik uznemiravanja neprihvatljiv. Zaiskrilo između Hasanbegovića i Selak Raspudić

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2021 17:24
  • Objavljeno 12.02.2021 u 17:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Tri saborska odbora u petak su osudila kao neprihvatljivo spolno i svako drugo uznemiravanje, te su poduprla oblikovanje zakonodavnog okvira koji će u budućnosti štititi žrtve od spolnog uznemiravanja.

Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije preporučuju u svojim zaključcima visokoobrazovnim institucijama ustanovljavanje jasnog protokola, s naglaskom da studenti prilikom upisa budu informirani o proceduri prijavljivanja spolnog uznemiravanja te zakonodavnim okvirom.

Predlažu izmjenu kaznenog zakonodavstva tako da se ono goni po službenoj dužnosti, čime bi se riješio problem zastare od tri mjeseca. Predlažu i analizu cjelokupnog zakonodavnog okvira te u slučaju potrebe njegovu izmjenu kojom će se snažnije sankcionirati i onemogućiti spolno uznemiravanje te olakšati njegovo prijavljivanje.

Tri saborska odbora na tematskoj su sjednici organiziranoj u povodu aktualnih slučajeva spolnog uznemiravanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu (ali i nekoliko drugih fakulteta) te na Hrvatskoj radioteleviziji, preporučili toj medijskoj kući da jednog od povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika odredi za prijavljivanje slučaja spolnog uznemiravanja i seksualnog nasilja te da ta osoba prođe edukaciju.

Bačić: Na HRT-u vlada nulta tolerancija na bilo kakav oblik uznemiravanja

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić rekao je da na HRT-u vlada nulta tolerancija na bilo kakav oblik uznemiravanja ili nasilja uključujući seksualno.

Osudio je sve oblike uznemiravanja te najavio da će poduzeti sve mjere u smislu poboljšanja postojećih pravilnika i procedura kako bi se dodatno zaštitile žrtve.

Poručio je da je o konkretnim slučajevima koji su izašli u javnost HRT poduzeo "sve što je mogao i trebao sukladno važećim aktima i sve informacije dostavio nadležnim državnim tijelima".

Odbacio je optužbe da je suočio potencijalnu žrtvu s potencijalnim počiniteljem, istaknuvši da je poduzeo sve odgovarajuće aktivnosti.

Zaiskrilo između Zlatka Hasanbegovića i Marije Selak Raspudić

Na zajedničkoj sjednici odbora u jednom trenutku, piše Jutarnji list, zaiskrilo je između Zlatka Hasanbegovića iz Domovinskog pokreta i Marije Selak Raspudić iz Mosta, koja je inače predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova.

'Rasprava je banalizacija i trivijalizacija javnog i političkog života. Odgovor o načinima zaštite seksualnog uznemiravanja je banalan. Treba provoditi zakone kao i za bilo koje druge patologije. I rasprave lišiti ideologije. Ova je rasprava instrumentalizacija u svrhu obračuna u akademskoj zajednici. Ne bismo danas uopće raspravljali da beogradski slučaj Mike Aleksića nije poslužio javnom ruglu i kao toljaga u svrhu obračuna u akademskoj zajednic'i, kazao je Hasanbegović očito aludirajući na slučaj umirovljenog profesora s Filozofskog fakulteta Drage Roksandića u Zagrebu kojeg je pet studentica optužilo za seksualno uznemiravanje.

Selak Raspudić odgovorila mu je da je sjednica odbora dogovorena prije nego što se počelo pisati o slučaju na filozofskom fakultetu.

'Ne budimo licemjeri. Zašto se drže u tajnosti imena ostalih profesora. Isto je i s HRT-om, radi se o obračunu klanova a ne odgovoru na problem..., rekao je Hasanbegović.

Marija Selak Raspudić ironično mu je uzvratila: 'Znam da Hasanbegović gaji osobitu ljubav prema kazalištu, ali ovdje nije riječ o predstavi. U odborima smo postavljeni sukladno legitimitetu i volji naroda. Tko je ili nije otvorio Pandorinu kutiju ostaje povjesničarima da razjasne. Sami ste priznali da je kutija otvorena i mi trenutno razgovaramo o žrtvama studenticama što jest ozbiljan institucionalan problem.'

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin naglasila je da je osnovni problem to da svi mehanizmi zaštite studenata, mehanizmi koji pokušavaju rješavati nepravilnosti unutar akademske zajednice evidentno nisu dovoljni i nisu funkcionirali.

Ističe da niti etički kodeks sveučilišta niti pravilnik o radu niti stegovne procedure ne pokrivaju, odnosno ne omogućavaju procesuiranje unutar njihove institucije.

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Matinčević kazala je da iako u Hrvatskoj postoji zakonodavni okvir i ratificirana je Istanbulska konvencija, no to nije zaživjelo i u praksi.

Nemamo, ustvrdila je, građanski odgoj niti dostatno zdravstveno i seksualno obrazovanje koje je važno za sprječavanje rodno uvjetovanog nasilja.

Iza savršenih mehanizama i propisa može stajati nedovoljna zaštiti žrtve

Pravni savjetnik u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojša Paunović ustvrdio je da smo u ovoj situaciji jer institucije nisu mogle i trebale napraviti da ne bi došlo do ovakve situacije.

"Dosta prijava koje zaprimaju razne institucije su prijave iz ranijih godina, sustav nije funkcionirao u ranijoj fazi pa one sada izlaze jer je društvena konstelacija takva da je žrtvama puno lakše govoriti o tome što su proživjele", rekao je.

Rodno utemeljeno nasilje rješava se preventivno kroz represivni aparat, putem policije i pravosuđa. "To nije dobro ako je cijela prevencija na teret represivnog aparata, već bi oni trebali rješavati te slučajeve kao zadnja instanca te bi tako poruka za kažnjavanje bila puno ozbiljnija", poručio je.

Na sjednici je upozoreno da iza savršenih mehanizama i propisa može stajati nedovoljna zaštiti žrtve jer kroz praksu može poprimiti neadekvatne forme.

Poručeno je da je nužno da u Hrvatskoj dođe do političkog interesa da se napravi promjena na nacionalnoj razini, a to je kroz donošenje Nacionalne strategije o suzbijanju seksualnog nasilja.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnu uloga medija u senzibiliziranju javnosti, ali i zaštiti digniteta žrtve kao i digniteta onih na koje se može sumnjati da su počinitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!