izmjene zakona

SDP-ovci skupljaju potpise; Grbin o spolnom uznemiravanju: Tražimo da ta djela DORH goni po službenoj dužnosti

10.02.2021 u 13:31

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u srijedu da njegova stranka skuplja potpise kako bi se na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstio prijedlog izmjena Kaznenog zakona po kojima bi DORH spolno zlostavljanje gonio po službenoj dužnosti, umjesto po prijavi u roku tri mjeseca

"SDP je počeo prikupljati potpise kako bi u sljedećih nekoliko dana u saborsku raspravu uvrstili izmjene Kaznenog zakona u pogledu spolnog uznemiravanja. To se kazneno djelo trenutno progoni po prijedlogu. U brojnim slučajevima žrtve zlostavljanja zakasnile su s podnošenjem prijave, pa nije došlo do progona počinitelja. Tražimo da ta djela DORH goni po službenoj dužnosti", rekao je Grbin na konferenciji za novinare u Saboru.

Izmjenom zakona želimo prijeći s riječi na djela zato što smatramo da nije dovoljno nasilje i uznemiravanje osuditi i dati potporu žrtvama nego treba osigurati da počinitelji budu kažnjeni i jačim procesuiranjem kaznenog djela osigurati da se smanji broj slučajeva, pojasnio je.

Očekuje da tu inicijativu podrže i drugi klubovi, uključujući i vladajuće. Unatoč tome što je Vlada dala negativno mišljenje na naš prijedlog izmjene Kaznenog zakona, ne vidim kako bi bilo tko u Saboru mogao biti protiv toga da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja goni po službenoj dužnosti, poručio je čelnik SDP-a

Komentirajući slučaj cijepljenja rektora Damira Borasa jer je ostalo cjepiva viška pa "da se ne baci" iako je Boras prebolio covid-19, Grbin je ocijenio kako kao je to samo još jedna crtica uz sliku Borasova dosadašnjeg ponašanja.

Boras nije dostojan dužnosti rektora

"Boras je godinama pokazivao da ne haje za druge, a vidjeli smo i njegovo ponašanje u slučaju seksualnog zlostavljanja na Sveučilištu. Boras nije dostojan te dužnosti i kao bivši student tog Sveučilišta o sadašnjem rektoru ne mislim ništa dobro", kaže Grtbin.

Reakcija na zlostavljanje u hrvatskom društvu nije dobra, moramo osvijestiti koliko je zlostavljanje veliki problem i napraviti sve što možemo da zaštitimo žrtve. Neadekvatne reakcije, od nekih državnih dužnosnika do HRT-a i Sveučilišta, neće potaknuti žrtve da progovore o onome što im se dogodilo i na taj način pomognu u procesuiranju odgovornih, dodao je.

"Pozivam sve u društvu da shvate da zlostavljanje postoji i da se protiv tog problema moramo boriti svi zajedno bez omalovažavanje žrtve, bez obzira na njeno podrijetlo, posao ili bilo što drugo", poručio je.

Grbin je pritom ponovio ocjenu da ono što je predsjednik Republike Zoran Milanović rekao o žrtvama zlostavljanja "nije dobro, ne koristi žrtvama i sigurno ne pomaže u suočavanju hrvatskog društva s problemom".

Što se tiče kandidature HDZ-ova Davora Filipovića za zagrebačkog gradonačelnika, Grbin je kazao da ga ne poznaje ni po čemu osim po činjenici da je bio dio vladajuće većine u Zagrebu koja je 'bespogovorno dizala rukice za ono što je Milan Bandić predlagao".

Izbor tog kandidata pokazuje da je pravi HDZ-ov kandidat Milan Bandić, smatra Grbin, a SDP im poručuje - neće vam uspjeti. Joško Klisović je najbolji od kandidata te će biti najbolji i na izborima i kao gradonačelnik Zagreba, dodao je.