ZAKON JE JASAN

Tri vozača izazvala prometnu i pobjegla s mjesta nesreće; policija podsjeća kolike su kazne u takvom slučaju

29.06.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom, no u sva tri slučaja vozači su se udaljili s mjesta nesreće

U petak, 26. lipnja, oko 9.10 sati, u Koprivnici na Varaždinskoj cesti na parkiralištu 75 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Suzuki koprivničke registarske oznake. Uslijed nepropisne vožnje unazad i skretanja udario je u propisno parkirani osobni automobil VW Golf. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću vozač je napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

U subotu, 27. lipnja, oko 1.30 sati, u Đelekovcu u Ulici Pavla Kvakana 46 – godišnja vozačica upravljala je osobnim automobilom Audi koprivničke registarske oznake. Uslijed nepropisnog kretanja vozilo je sletjelo van kolnika na travnatu površinu i udarilo u stablo. Nakon što je prouzročila prometnu nesreću vozačica je napustila mjesto događaja te je naknadno pronađena i protiv nje će biti pokrenut prekršajni postupak.

U nedjelju, 28. lipnja, oko 9 sati, u Križevcima na Trgu S. Strahimira Kranjčevića na parkiralištu 84 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Golf križevačke registarske oznake te prilikom nepropisnog skretanja udario je u parkirani osobni automobil Renault križevačke registarske oznake. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću vozač je napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

Vrijedi podsjetiti na obveze vozača kod događanja prometnih nesreća

U slučaju događanja prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom, kao i s većom materijalnom štetom, sudionici su dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć, te radi obavještavanja policije o događaju. Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa. Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policijskog službenika koji obavlja očevid.

Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Vozaču će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom odgovarajuće kategorije u trajanju od 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. Vozač je dužan ovako postupiti i prije dolaska ovlaštene osobe osim u slučajevima kada se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne medicinske pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati. Vozač će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna ako odbije prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći.

U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izviješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučaju događanja prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu događaja nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Vozač koji odmah, ukoliko je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna. Novčanom kaznom od 3.000 do 7.000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće. Vozaču će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom odgovarajuće kategorije u trajanju od 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.