pandemija

TrI nove osobe zaražene, a četvero ozdravilo u varaždinskoj županiji od koronavirusa

27.03.2020 u 14:31

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena su još tri slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupno oboljelo 20 osoba, a kako su četiri ozdravile, trenutačno ih je 16 na liječenju varaždinskoj Općoj bolnici, priopćili su u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Svi oboljeli trenutačno su dobrog općeg stanja i imaju blagu kliničku sliku, navodi se u priopćenju.

Dvije novooboljele osobe su starije životne dobi, a početkom prošlog tjedna su se vratile iz Njemačke. Bile su u mjeri samoizolacije, a jučer su razvile simptome. Kod treće novooboljele osobe radi se o bliskom kontaktu zadnje zaražene osobe.

S obzirom na to da je dopušten prijelaz granica, prekogranični radnici, vozači teretnih vozila i povratnici iz zemalja definiranih kao opasna područja moraju se tijekom boravka u Hrvatskoj pridržavati mjera samoizolacije, napominju iz Stožera te dodaju da je danas u Varaždinskoj županiji 2168 osoba pod mjerom samoizolacije, a 98 osoba među njima su kontakti zaraženih.

Varaždinska Policijska uprava provela je dosad više od 800 nadzora i utvrdila 41 kršenje mjera samoizolacije. U posljednja 24 sata evidentirano je samo jedno kršenje.

Dosad je provedeno 206 testiranja, a Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije spreman je od idućeg tjedna, nakon usklađivanja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, početi s testiranjem u Varaždinu, što će pojednostavniti i ubrzati cijeli proces testiranja. 

Stožer Civilne zaštite Varaždinske županije ističe da, kao i do sada, poduzima sve kako bi se osigurali potrebni kapaciteti za zbrinjavanje oboljelih u slučaju širenja epidemije.

"Poput Grada Zagreba, koji provodi pripremne radnje za prihvat u Arena centru, i u Varaždinskoj županiji smo morali odabrati takvu lokaciju, s tim da smo ispred Stožera predložili da to kod nas bude Studentski dom, koji ima puno bolje uvjete za zbrinjavanje pacijenata i bolje je rješenje nego naša sportska dvorana“, istaknuo je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin.

Dodao je da je od Ravnateljstva civilne zaštite za tu lokaciju dobiven i nalog za mobilizaciju te da su počele pripremne radnje. U slučaju potreba i nedostatnih kapaciteta u varaždinskoj Općoj bolnici, ondje će biti smješteni oboljeli s najblažim simptomima, koji će biti pod kontinuiranim stručnim medicinskim nadzorom, istaknuo je Vugrin.