ublažavanje posljedica krize

Varaždinski gradonačelnik najavio nove mjere gradske uprave

27.03.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavi je u petak nove mjere za ublažavanje posljedica krize za gospodarstvo i za građane, među kojima je i da se prekid naplate računa u korist Grada produžava za 30 dana

'Za sve one gospodarske subjekte koji su morali zbog odluka Nacionalnog i našeg stožera biti zatvoreni, njih ćemo osloboditi i plaćanja komunalne naknade', izjavio je gradonačelnik Varaždina na konferenciji za novinare gradskog Stožera Civilne zaštite.

Dodao je da će ugostiteljski objekti koji ne rade do kraja godine biti oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju, a neće se plaćati ni zakupnina u svim gradskim objektima koji su morali biti zatvoreni tijekom ovih mjera.

Osnovano je Gradsko povjerenstvo za pomoć gospodarstvenicima. Čehok je najavio aktivaciju poduzetničkog fonda te da će prošlogodišnji proračunski višak od 17,7 milijuna kuna biti za pomoć gospodarstvu i građanima.

Roditelji čija djeca polaze gradski dječji vrtić bit će oslobođeni plaćanja, a gradonačelnik je pozvao i privatne vrtiće da ne naplaćuju udio roditelja.

Gradonačelnik se sa zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom odrekao jedne plaće, a traži se model kako će solidarnost pokazati i zaposlenici gradske uprave.

Naknade se odrekao i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

'Mogu apelirati na sve druge vijećnike i vijećnice da učine isto. Dogovorili smo da će biti riječ o donaciji koju će svaki vijećnik učiniti, natrag vratiti u proračun, a ta sredstva iskoristiti putem fonda koji je spomenuo gradonačelnik, poduzetničkog fonda za pomoć obrtnicima i malim poduzetnicima', rekao je Habijan.

Načelnik varaždinskoga gradskog Stožera Civilne zaštite Zlatan Avar najavio je otvaranje nekih trgovina na gradskoj tržnici, uz strogo pridržavanje propisanih mjera zaštite.

'Zasad, koliko smo čuli, neće raditi dio gdje su kumice, ali će raditi okolni dućani', najavio je Avar.

Načelnik gradskog Stožera Civilne zaštite izvijestio je da su mjerodavnima poslali dvije prekršajne prijave zbog prijetnja i vrijeđanja pri zahtjevima za propusnice, ističući kako se nepoštovanjem odluka, prijetnjama i vrijeđanjem neće ništa postići, a oni koji to budu i dalje činili bit će prijavljeni.