SAD, MEKSIKO I KANADA

'Tri amigosa' dogovorila brže prelaske granica

20.02.2014 u 13:27

Bionic
Reading

Trojica sjevernoameričkih čelnika dogovorila su u srijedu na summitu u meksičkoj Toluci stvaranje kontinentalnog programa 'pouzdanih putnika' kojim bi se trebao omogućiti brži protok ljudi preko granica, javljaju američki mediji u četvrtak

Program je dio pokušaja da se produbi komercijalna i kulturna razmjena 20 godina nakon potpisivanja povijesnog Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) između SAD-a, Kanade i Meksika.

Ekonomski analitičari kažu da je NAFTA pokrenula prethodno nezamisliv protok robe između triju zemalja i otvorila meksičko gospodarstvo, ali je sporazumu sada potrebno usklađivanje s modernijom i globalnijom ekonomijom današnjeg doba.

Američki predsjednik Barack Obama, kanadski premijer Stephen Harper i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto na summitu su iskazali volju da dodatno promoviraju slobodnu trgovinu i nastave rad na ambicioznijem sporazumu, uključujući i predloženo Transpacifičko partnerstvo (TTP), kojim bi se NAFTA proširila na Srednju Ameriku i dijelove Azije.

NAFTA, potpisana prije 20 godina, znatno je povećala trgovinu između triju zemalja, s 290 milijardi dolara 1993. na 1,1 bilijun u 2012. godini. Ulaganja i putovanja doživjela su sličan porast, a meksička ekonomija danas je neusporedivo otvorenija i razvijenija.

Bio je to sedmi sastanak na vrhu 'tri amigosa', kako ih nazivaju mediji. Ovoga su puta više razgovarali o trgovini, a manje o sigurnosti, temom koja je dominirala sastancima u prijašnjim izdanjima.

'Kanada i Meksiko su najveći trgovinski partneri i to stvara milijune radnih mjesta', rekao je Obama. 'Proći će i TTP, bude li to dobar sporazum', dodao je, referirajući se na protivljenje tom dogovoru čak i u njegovoj Demokratskoj stranci, jer se strahuje da bi Amerikance mogao koštati radnih mjesta.

Obama, Harper i Nieto dogovorili su usklađivanje carinskih podataka, poboljšanje infrastrukture i jačanje suradnje sa srednjeameričkim zemljama, koje su tranzicijska točka za krijumčarenje droge iz Južne u Sjevernu Ameriku. Predloženo je i širenje studentske razmjene. Obama želi u budućnosti sto tisuća meksičkih studenata godišnje u SAD-u, sa sadašnjih 15 tisuća i više američkih studenata u zemljama zapadne hemisfere.