RUPE U ZAKONU

Trgovine zatvorene, a trgovci nedjeljom – rade

21.01.2009 u 11:18

Bionic
Reading

Unatrag tri nedjelje u siječnju trgovine u Hrvatskoj nisu radile, ali su zato u mnogima od njih – radili trgovci. Zakon o trgovini, koji je donio zabranu rada nedjeljom, propisuje, naime, radno vrijeme trgovina, no ne i trgovaca u njima, pa su poslodavci i vlasnici trgovina tu, još jednu zakonsku rupu, iskoristili kako bi svoje radnike uposlili na inventurama, čišćenju skladišta i trgovina, na preslagivanju polica i sličnim poslovima

Time poslodavci ne krše zakon jer on nigdje ne spominje da radnik u trgovini ne smije raditi nedjeljom, već samo da trgovina ne smije tog dana biti otvorena. Međutim, u vodu pada čitav smisao zabrane rada trgovina nedjeljom, budući da ju je Vlada, pod pritiskom Sindikata trgovine, uvela upravo kako bi radnici u trgovinama dobili slobodan dan u tjednu za koji dosad nisu, uglavnom, bili plaćeni, piše Novi list

Kako su u nekoliko navrata isticali iz sindikata, njihova namjera nije bila zatvoriti trgovine kako hrvatski građani ne bi imali gdje kupovati, već zaštititi radnike, no poslodavci su doskočili i tome. Sada, kao još jednu posljedicu zakona, imamo zatvorene trgovine i uposlene radnike, do kojih inspekcija rada iz nekih razloga ni do sada nije stizala.

Kako je službeno odgovoreno iz jednog trgovačkog centra u kojem su se mogle vidjeti trgovkinje zaposlene nedjeljom na poslovima čišćenja i slaganja polica, trgovina nije bila otvorena za kupce već se, kažu, 'realiziralo redovno uređenje prodajnog mjesta, što je također u skladu sa Zakonom o trgovini'. Svim svojim djelatnicima taj su rad platili u skladu sa Zakonom o radu, te u skladu s pravima radnika iz kolektivnog ugovora.

Kako su uz uvjet anonimnosti našem listu otkrile trgovkinje jednog drugog prodajnog lanca u kojem su također prošle nedjelje morale čistiti, poslodavci su im već lani, uoči stupanja zabrane rada nedjeljom na snagu, najavili kako će nedjeljom morati dolaziti na posao radi čišćenja i slaganja polica, što su dosad činile prije ili nakon posla, te ponekad noću. 

U Zakonu o trgovini nigdje ne piše da poslodavac to nema pravo činiti, a od oko 270.000 zaposlenih u trgovini tek ih je oko deset tisuća učlanjeno u Sindikat trgovine, kojem se eventualno mogu obratiti za pomoć.

Upitan krše li poslodavci zakon time što pozivaju radnike na (zatvoreni) rad nedjeljom, u Državnom inspektoratu našem su listu odgovorili kako se za svako tumačenje zakona obratiti moramo Ministarstvu gospodarstva. Kako pak odgovaraju u Ministarstvu, Zakon o trgovini zabranjuje rad trgovina nedjeljom, no ne i rad trgovaca. Oni tim danom mogu preslagivati police ili nešto drugo raditi, to je, mišljenja su u Ministarstvu, poslovna politika poslodavaca koji određuje kad će se što u njegovoj trgovini raditi.