NOVI PROJEKT

Trgovci i konobari učit će o kulturnoj baštini

20.09.2013 u 19:57

Bionic
Reading

U Muzeju grada Splita predstavljen je zanimljiv projekt pod naslovom "Implementacija kulturne baštine u kurikulume strukovnih škola kao faktor ekonomskog razvoja i zapošljivosti učenika"

Riječ je o projektu u kojem sudjeluju zajedno Komercijalno trgovačka škola Split i Gospodarska škola Varaždin. Partneri navedenim strukovnim školama u realizaciji programa kojem je cilj podizanje znanja budućih strukovnjaka o našoj kulturnoj baštini su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Ured državne uprave Splitsko-dalmatinske županije i udruga Prokultura.

Projekt koji je dobrodošao u izrazito turističkim gradovima i regijama Splita i Varaždina, financirala je Europska Unija u sklopu IPA-4 programa 'Modernizacija školskih kurikuluma u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada'. U salonu palače Papalić koja je danas Muzej grada Splita, projekt su javnosti i medijima predstavili Joško Belamarić, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti, te Hicela Ivon, Ante Peruzović i Nansi Ivanišević.

Realizacija programa započela je u rujnu prošle godine i organizirano je šest radionica te ljetni kamp u Pučišćima na Braču, gdje je organizirana i terenska nastava za buduće predavače i učenike. Ostale aktivnosti su bile nabava informatičke opreme za škole u Splitu i Varaždinu za potrebe projekta. Rezultat tih aktivnosti je metodološki priručnik koji će se distribuirati na adrese ostalih strukovnih škola u Hrvatskoj.

Na taj način se zapravo konačno počelo s realizacijom programa uvođenja kulturne baštine u nastavu strukovnih škola, a što se trebalo napraviti još odavno. To je imperativ sadašnjih potreba na tržištu rada, a radi se i o pitanju identiteta i opće razine obrazovanja djelatnika uslužnih djelatnosti.

Budući trgovci, konobari, vozači, djelatnici u welneess centrima, bolnicama, lukama i drugim uslužnim djelatnostima su u neposrednom kontaktu s gostima, pa je neophodno podizanje razine njihovog poznavanja raznih aspekata kulturne baštine u našoj zemlji. U tom smislu logično je da je Komercijalno trgovačka škola u Splitu pokrenula i među prvima krenula u modernizaciju školskog programa koji će odgovarati novim zahtjevima tržišta. Na predstavljanju je naglašeno da se očekuje da će ovu praksu u budućnosti slijediti i ostale škole u Hrvatskoj.