AMERIČKA MORNARICA

Trener vojnih delfina: Dubrovnik je fantastična lokacija!

27.09.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Dresirani delfini Američke mornarice već su počeli pretraživati morsko dno oko Dubrovnika u potrazi za eksplozivima, u sklopu međunarodne vojne vježbe pod američkim vodstvom

'Upravo smo završili brifing za medije, a delfini su sad već u moru i rade vježbu u kojoj sudjeluju i hrvatski ronioci', ispričao je za tportal Christian Harris, biotehničar Američke mornarice. Delfini obučeni u San Diegu traže sumnjive predmete i označavaju ih, a potom hrvatski i američki ronioci odlaze u provjeru i prave 'katalogizaciju'.

Sonarne sposobnosti inteligentnih morskih sisavaca delfina toliko su razvijene da nadmašuju aktualne tehnološke mogućnosti čak i takve vojne sile kao što je SAD.

'Vježba se zasad odvija u divnim uvjetima i vrlo smo sretni. Kvaliteta mora i lokacija fantastične su. Zračna baza dovoljno je blizu da ne bude problema s prebacivanjem životinja, koje su smještene na mjestu koje je super za njih', kazao je Harris.

Prije nekoliko dana Dubrovnik.net je javio o prosvjedima u lokalnoj zajednici zbog navodne opasnosti 'delfina-specijalaca' za ronioce, a i za autohtonu populaciju delfina. Navedeno je da su to borbeni delfini koji su trenirani i za fizičke napade na neprijateljske ronioce te da zbog toga predstavljaju potencijalnu prijetnju. Upitan je li se suočio s kakvim prosvjedima, Harris je začuđeno odgovorio da nije.

'Ne znam odakle takva priča. Možda ju je netko izmislio, ali ona je luckasta. Nismo ikada trenirali delfine za fizičke napade, niti je to suština ove vojne vježbe. Delfini će raditi s roniocima na mapiranju sumnjivih predmeta. Što se tiče dresure za napad, to nikada nismo radili – neki od njih obučavani su da prijavljuju prisutnost nepoznatih ronioca', objasnio je Harris rekavši i kako nije primijetio nikakve prosvjede otkako je u Dubrovniku.