očekuje li se promjena?

Trebate li imati covid potvrdu za odlazak zubaru? Informacije s terena su zbunjujuće, neki je traže, neki ne. Doznajemo detalje

22.10.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Trebaju li pacijenti za posjet zubaru imati covid potvrdu ili negativan test? Pitanje je to koje se postavlja otkako su početkom listopada uvedene covid potvrde u zdravstvu. Naime, prema našim saznanjima, pojedine zubarske ordinacije traže covid potvrde ili negativan test, pojedine ne. Stoga, tko je u pravu?

Od početka listopada, kada su covid potvrde postale obavezne u zdravstvu, a za one koji ih nemaju - dokaz o negativnom testu, pojavio se niz nedoumica među pacijentima. Jedna od njih vezana je za dentalnu medicinu.

Naime, prema preporukama, pacijenti ne moraju imati covid potvrdu ili negativan test na razini primarne zdravstvene zaštite. Tek ako idete u bolnicu ili na specijalistički pregled, morate je imati.

Što to znači? Ako idete obiteljskom liječniku zbog recimo bolova u trbuhu, glavobolje i slično, covid potvrda nije vam potrebna.

Isto prema aktualnim preporukama vrijedi za zubare. Ako je riječ o ordinacijama dentalne medicine u sklopu primarne zdravstvene zaštite, covid potvrde također vam nisu potrebne. To znači ako vas boli zub, trebate čišćenje kamenca ili plombu, ne trebate razmišljati o covid potvrdi.

Potvrđeno nam je to iz Hrvatske komore dentalne medicine nakon što smo ih zamolili da razjasne situaciju.

Naime s terena smo dobivali oprečne informacije, jer neke su ordinacije tražile covid potvrdu ili negativan test, druge ne.

Digitalna covid potvrda Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Sukladno objavljenoj Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva što obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata od dana 28. rujna 2021., pacijenti moraju imati EU digitalnu covid potvrdu o cijepljenju ili preboljenju, odnosno negativan test na virus SARS-CoV-2 u slučaju planirane hospitalizacije, provođenja dijagnostičko-terapijskih zahvata koji generiraju aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

Točkom 2. gore navedene Odluke predviđena je iznimka od predočenja EU digitalne covid potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju. Naime navedene potvrde nisu obvezni predočiti pacijenti kada dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći, radi pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na COVID-19 ili zbog potvrđene bolesti COVID-19, kao i prilikom pružanja zdravstvenih usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite', napisali su nam u odgovoru.

No postoji jedno veliko ali…

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Napominju da se 'prilikom obavljanja dentalne medicine generira aerosol kod pružanja gotovo svih dentalnih usluga te je stoga Hrvatska komora dentalne medicine predložila Ministarstvu zdravstva izmjenu navedene Odluke, tako da EU digitalnu covid potvrdu o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju budu obvezni predočiti pacijenti i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, za koje doktor dentalne medicine procijeni na temelju trijaže da postoji visok rizik od širenja infekcije virusom SARS-CoV-2'.

Naime još prije više od dva tjedna Komora je tražila pojašnjenje Ministarstva zdravstva te to da se covid potvrde ili negativan test koriste i u primarnim ordinacijama dentalne medicine.

No odgovor za sada nisu dobili. Unatoč tome, smatraju da je to gotova stvar.

'Hrvatska komora dentalne medicine za sada još nije zaprimila odgovor Ministarstva zdravstva, no temeljem dosadašnje suradnje i uloge Komore u području dentalne struke, očekujemo pozitivan odgovor', odgovorili su nam.