sve zahvaljujući cijepljenju

U Danskoj nisu potrebne maske, covid potvrde, a noćni klubovi rade normalno: 'Koronavirus se ovdje više ne smatra ugrozom društva, već ozbiljnom bolešću'

19.10.2021 u 20:36

Bionic
Reading

Danske vlasti od ovoga tjedna pozivaju da se što više građana cijepi trećom dozom, šest i pol mjeseci nakon primanja druge doze. U rujnu su je počeli davati korisnicima domova za starije, a sada su prioritetne skupine stariji od 65 i zdravstveni radnici. Danci su u europskom vrhu po procijepljenosti, što je omogućilo ukidanje svih mjera

Infektologinja Miljena Copois kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a da je ondje sada život normaliziran, bez restrikcija.

U Danskoj je procijepljeno 75% ukupnog stanovništva, a od toga je 86% onih kojima je ponuđeno cjepivo, tvrdi infektologinja Miljena Copois i dodaje da to znači da su cijepljeni oni od 12 do 100 i više godina starosti. U bolnicama je trenutačno hospitalizirana 121 osoba, od toga ih je 11 na intenzivnoj skrbi, a sedam ih je na respiratoru.

Danska je bila jedna od prvih koja je uvela restriktivne mjere i "lockdown", ali je isto tako 10. rujna prva u Europi ukinula sve mjere. Koronavirus se ovdje više ne smatra ugrozom društva, već ozbiljnom bolešću.

U Danskoj se još od prije ljeta maske više nisu morale nositi u trgovinama, dok je u javnom prijevozu to bilo obavezno.

Nakon ljeta se i to ukinulo, kazala je infektologinja Copois i napominje da se sada život sasvim normalno odvija kao da se ništa ne događa.

Danska je najbolja na svijetu po broju testiranja na milijun stanovnika Danska je prva uvela i covid potvrde. Danas one više nisu potrebne, a za eventualne posjete noćnim klubovima nema nikakvih restrikcija.

  • +2
danska koronavirus škola Izvor: EPA / Autor: Bo Amstrup

- Covid potvrde je bilo jako lako dobiti jer je svugdje bilo centara za testiranje za one koji se nisu cijepili, dodala je. 

Postotak cijepljenih zdravstvenih djelatnika u Danskoj bitno je drugačiji nego u Hrvatskoj. 

- Više ne moramo nositi zaštitne maske u bolnici, niti se to traži od pacijenata. Zaista se sve događa kao da koronavirusa nema. Pacijente više čak niti ne testiramo pri ulasku u bolnicu kao prije, već samo one s teškim respiratornim simptomima, unatoč cijepljenju. 

Prema posljednjem istraživanju 90% Danaca vjeruje svojim liječnicima. Infektologinja Copois napominje da oni koji se nisu htjeli cijepiti nisu mogli npr. u kino, kazalište.

- S covid potvrdama ljude se primoralo da se cijepe i ja mislim da je to sasvim u redu s moje infektološke strane, izjavila je dr. Copois.