HUP I KUKURIKU U SPLITU

'Treba oporezovati dobit koja se iznosi iz zemlje'

03.11.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Kukuriku koalicija predstavila je dalmatinskim poslodavcima svoj predizborni programa sa naglaskom na ekonomskim temama, pobijede li na izborima smanjiti će porez na reinvestiranu dobit i oporezovati dobit koja se izvlači iz zemlje

Domaćin skupa je bio HUP Dalmacije predvođen čelnikom udruge Hrvojem Marušićem. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se ekonomski stratezi političke koalicije Kukuriku odlučili predstaviti poslodavcima. Program koalicije su predstavili Branko Grčić iz SDP-a i Dragan Kovačević iz HNS-a, istaknuti protagonosti i sukreatori plana 21.

Branko Grčić je pred okupljenim poslodavcima održao mali sat popularne i razumljive ekonomije. On je napomenuo da je program koalicije definitivno propoduzetnički i gospodarstvo je centralna točka cijelog programa. Naglasio je da će planirani gospodarski rast povećati zapošljavanje, te bolju socijalnu uslugu društva. Važno pitanje je fleksibilnost tržišta rada i Grčić je napomenuo da buduća vlada mora postići kompromis između zahtjeva za fleksibilnošću i zaštite prava radnika.

'Vlada mora brinuti i o poslodavcima i o radnicima, posebno u periodu kada ostanu bez posla do novog zaposlenja. Naknade nezaposlenima su automatski stabilizator, to je abeceda ekonomije. Politika se mora voditi znanjem i u vladi trebaju biti stručnjaci' istaknuo je SDP-ov ekonomski strateg. Branko Grčić je posebno naglasio da se mora smanjiti porez na reinvestiranu dobit i to direktno povećava kredibilitet i bonitet tvrtke na financijskom tržištu.

Isto tako Grčić napominje da treba dodatno oporezovati dobit koja se izvlači iz zemlje. 'Ono što se neoporezovano izvuče iz Hrvatske, oporezuje se vani. Jedino naša zemlja od 2004. nema porez na dobit stranih kompanija. Oporezivanje te dobiti neće destimulirati te tvrtke jer ih ionako onda oporezuju u njihovim zemljama', zaključio je Grčić.

O programu je govorio i Dragan Kovačević iz HNS-a i on je u prvi plan stavio zadatak da se svakako izbjegne snižavanje kreditnog rejtinga. 'Da bi se program realizirao, treba nam vlada koja vlada. Ovaj program je dinamički i on se mijenja u hodu, kao što se u roku od 48 sati mijenjaju i okolnosti na tržištu. Hrvatska neće biti izvozna zemlja, ali to je zemlja velikih šansi. Treba se u vođenju zemlje dogovarati i politika treba biti posrednik između zaposlenika i poslodavaca', izjavio je Kovačević.

Kovačević i Grčić su odgovarali i na pitanje poduzetnika, pa je bilo riječi i o porezi na imovinu. 'Mi smo to precizno analizirali i došli do zaključka da u porezu na imovinu ne leži potrebna rezerva za stimuliranje gospodarskog razvoja i kao takav nije funkcionalan, pa ga prema tome nećemo ni uvoditi. Za nas je ključna financijska konsolidacija, a u tom smislu smo jako ovisni o razvoju situacije u Europi. Naša je procjena da nam za tu konsolidaciju ne treba MMF ili bolni rezovi, ali trebati će nam tri godine za puni oporavak', rekao je Branko Grčić.