ČETVRTI REICH NOSI PELENE

Treba li država oduzeti djecu nacističkim roditeljima?

26.07.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Njemačka se suočava sa sve brojnijim naci-kampovima za djecu gdje se mališane kljuka o Hitlerovoj veličini, o četvrtom Reichu koji treba doći i gdje se grupno slavi holokaust. Prijedlog zakonodavca je jasan i radikalan – indoktrinirajućim roditeljima treba oduzeti potomstvo

Postaje ozbiljno, ljetni neonacistički kampovi i škole sve su brojniji u zemlji kojoj su bila potrebna desetljeća ne bi li se osovila na noge nakon što je bacila ljagu na povijest 20. stoljeća. Nekoliko nedavnih racija po naoko nevinim dječjim odmaralištima otkrilo je da iza očekivanih aktivnosti poput jahanja konja, vožnje bicklima ili veslanja djeca slažu puzzle s granicama nacističke Njemačke, bojicama crtaju Hitleru brkove, slušaju zabranjene pjesme, uče da je demokracija za slabiće te da je nacionalsocijalizam spasio Njemačku nakon Prvog svjetskog rata.

Der Spiegel
prenosi da nekoliko tisuća domaćinstava u Njemačkoj odgaja djecu u radikalnom nacističkom duhu te da se naonacisti diljem zemlje sve čvršće povezuju seleći se u ista mjesta. Procjena je da ih najviše ima u Saksoniji, gdje ekstremna desnica ima podršku među čak 20 posto stanovništva, a od mjesta se posebno ističe Jamal, udaljen stotinjak kilometara od Berlina, sa 99 posto nacističkih žitelja.

Policija je u lipnju presrela skupinu naci obitelji koja je dogovorila skup u odmaralištu Finnhuete, no još se uvijek čeka reakcija države na sve veći broj ljetnih kampova i škola za najmlađe. Jedan od prijedloga je da im se djeca oduzmu

'Djeca ekstremnih desničara rastu u duhu kolektiva, međusobno se oslovljavaju kao kompanjoni. Roditelji ih uvode u nacističku ideologiju preko igara, plesova i zabava', stoji u izvješću okruga Brandenburg. Također, statističari bilježe sve veći broj tradicionalnih germanskih imena poput Markward, Hermann, Lothar ili Siegfried, koja sama po sebi nemaju nikakvu ideološku težinu, no unutar ekstremističkih obitelji dobivaju ulogu znaka raspoznavanja.

Činjenica je da Njemačka, posebno podbočena svojom superiornom ulogom u europskoj ekonomiji, u nostalgičnim glavama stvara novi povod za patološki ponos i ideju o rasnoj nadmoći. Premda zabranjena, grupa pod imenom Njemačka mladež vjerna domovini još uvijek djeluje održavajući tajne skupove po rekreativnim naseljima i odmaralištima u Saksoniji. Na javnoj političkoj sceni za podgrijavanje zlokobne ideologije najveću odgovornost snosi Nacionalna demokratska partija (NPD) koja otvoreno propagira neonacizam te kao zadaću vidi odgajanje nove generacije radikalnih desničara. Premda je se pokušalo zabraniti u nekoliko navrata, stranka još uvijek slobodno djeluje te čak imaju predstavnike u dva od šesnaest regionalnih parlamenata. S obzirom na to da je zakonodavstvo nije uspjelo pomesti u ilegalu, još je manje vjerojatno da će iznaći pravni okvir za konfiskaciju indoktrinirane djece.