SINDIKATI OGORČENI RUŠENJEM REFERENDUMA

'Tražimo ukidanje Ustavnog suda!'

20.10.2010 u 12:33

Bionic
Reading

Baš kao što je tportal jučer i najavio, Ustavni sud danas je donio odluku da nema osnove za održavanje referenduma o Zakonu o radu zbog toga što je Vlada povukla njegove izmjene iz saborske procedure

Takvu odluku Ustavni sud donio je jednoglasno, sa 11 glasova.

Ustavni suci obrazlažu da je Organizacijski odbor u formalnom zahtjevu za raspisivanjem referenduma vezao referendum uz prijedlog izmjena ZOR-a, koje je Vlada povukla iz procedure, čime je Vlada, tumači Ustavni sud, uvažila volju birača izraženu kroz 717.149 valjanih potpisa na sindikalnu inicijativu.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec osudila je jučerašnje izjave nekih sindikalnih čelnika da je Ustavni sud 'lakrdijaško tijelo koje je donijelo lakrdijašku odluku' te najavu da će sindikati 'znati ubojito odgovoriti'.

'Pozivam građane da ne nasjedaju na rušilačke poruke ambicioznih pojedinaca kojima nije u interesu da se problemi u našoj zemlji rješavaju na način na koji to traži Ustav', rekla je Omejec.

Matijašević: 'Tražimo ukidanje Ustavnog suda!'

Njezino upozorenje nije previše impresioniralo one kojima je bilo namijenjeno. Štoviše, Ozren Matijašević je najavio za tportal da će Hrvatska udruga sindikata (HUS), čiji je on čelnik, pokrenuti inicijativu za ukidanje Ustavnog suda!

'Imamo primjer zemalja gdje Ustavni sud ne postoji, već je dio njegovih ovlasti na Vrhovnom sudu. Po postojećem postupku imenovanja ustavnih sudaca u Hrvatskoj jasno je da se to radi po diktatu politike i takav nam Ustavni sud ne treba', kaže Matijašević.

Iako je, kao i ostali sindikalni čelnici, najavio da će njihov odgovor biti ubojit ako Ustavni sud odbaci referendum o ZOR-u, Matijašević nije htio pojasniti što se krije iza toga, već je rekao da će plan daljnjih akcija sindikalne središnjice otkriti u četvrtak na konferenciji za novinare.

Odluka ustavnih sudaca za Matijaševića je protuustavna jer ide protiv odredbe Ustava koja kaže da građani imaju pravo odlučivati na referendumu ne samo o postavljenom pitanju, već o svakom pitanju iz djelokruga Sabora.

'Prema tome, irelevantno je je li Vlada povukla svoje izmjene ZOR-a ili ne. Ovom odlukom Ustavni sud je sve nas proglasio građanima drugog reda', ističe Matijašević.