HLOVERKA ODGOVARA NA NAPADE HHO-A

'Tražila sam da se odustane od otkaza'

11.11.2009 u 18:02

Bionic
Reading

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić u potpunosti je odbacila tvrdnje izrečene u danas objavljenoj Izjavi Hrvatskoga helsinškog odbora o HRT-u ističući da bi se ta organizacija 'trebala suzdržati od olakog javnog prozivanja i etiketiranja dok se ne utvrde sve činjenice'.

HHO je od odgovornih zatražio da se prekinu 'sramotni događaji na HRT-u', pokrenuti nakon navodna primitivnog i šovinističkog ispada glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića. Smatraju da su držanje i postupci Hloverke Novak-Srzić osobito, kako kažu, degutantni i porazni za vjerodostojnost nje kao osobe, novinarke i glavne urednice jer je javnim istupima 'tobože davala podršku novinarima, da bi naposljetku priznala kako je upravo ona protiv njih pokrenula postupak u smjeru davanja izvanrednih otkaza'.

'Točno je da sam prve večeri nakon što se na portalima pojavila vijest o navodnoj izjavi Vanje Sutlića telefonski razgovarala s Blagom Markotom. Tom sam prilikom izrazila zgražanje nad objavljenim činjenicama te mu rekla da bi, ukoliko se utvrdi da Sutlić to nikad nije rekao, novinari trebali snositi posljedice. Točno je i da sam nakon nekoliko dana, uvidjevši koliko se štete nanosi svim osobama uključenim u spor, kao i HRT-u, javno zatražila da se odustane od bilo kakvog otkaza', kaže Novak-Srzić i ističe kako bi HHO trebao znati da ona nije nadležna za pokretanje postupka o otkazima kao i to da u niti jednom trenutku u sam postupak nije bila uključena.

Ipak, navodi dalje, 'iznenađena sam što HHO ne propitkuje činjenicu da novinari o incidentu nisu izvijestili nadležne institucije unutar HRT-a već su o navodnoj šovinističkoj tvrdnji svoga ravnatelja javnost upoznali tek nakon 20 mjeseci. HHO nažalost olako prihvaća njihove naknadne i očito kontradiktorne tvrdnje da su o tome ipak govorili unutar kuće. Zaboravlja se pritom da su u svom prvom javnom nastupu na pitanje Indexovih novinara zašto nisu izvijestili javnost odgovorili kako to nisu učinili jer nisu željeli uznemiriti Ivanu Dragičević Veličković koja je o incidentu također saznala s Indexa'.

'Zanimljivo je i da se HHO ne pita zašto nitko od onih koji su znali za incident nije izvijestio upravo HHO kao jednu od nadležnih institucija. To doista čudi s obzirom na javno proklamirano prijateljstvo četvero novinara s čelnicima HHO-a, a još više kada se zna da su neki od njih iznimno bliski s članovima Izvršnog odbora HHO-a', kaže Hloverka Novak-Srzić te ističe kako bi se organizacija poput HHO-a trebala 'zabrinuti nad ovakvim načinom iznošenja iznimno ozbiljnih optužbi protiv bilo kojeg čovjeka'.

'Cijeli je slučaj pun nejasnoća i HHO bi se trebao suzdržati od olakog javnog prozivanja i etiketiranja dok se ne utvrde sve činjenice. Dotada bi HHO, kao organizacija koja se bavi ljudskim pravima, jednako trebao štititi i ljudska prava Vanje Sutlića. A da brzopletost ponekad može biti štetna zorno je pokazao slučaj kapetana Laptala', stoji u reagiranju Hloverke Novak-Srzić na izjavu HHO-a.