VLADA I SINDIKATI

Traži se rješenje za mirovinsko osiguranje

20.09.2010 u 21:54

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade i sindikata održali su danas u Banskim dvorima novi krug konzultacija o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Danas smo razgovarali s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i resornim ministrom o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koje je Vlada uputila u Sabor, a konzultacije se nastavljaju sutra, prije početka saborske rasprave, rekao je novinarima koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević

Podsjetio je da se sindikati protive Vladinom prijedlogu jer je upućen u saborsku proceduru bez njihova sudjelovanja, budući da su tada provodili kampanju za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač rekao je da postoje šanse za dogovor dok god se pregovara, te da se u dinamici usvajanja izmjena zakona o mirovinskom osiguranju nije ništa promijenilo.

Sindikati su dosad od Vlade tražili da povuče prijedlog iz procedure te da se saborska rasprava odgodi na šest mjeseci kako bi se provela široka javna rasprava i pokušao postići konsenzus o spornim pitanjima. Za sindikat je najspornije izjednačavanje dobi odlaska u mirovinu žena s muškarcima te penalizacija za prijevremeno umirovljenje.