ni jedna prijava

Traži se predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku - u drugom pokušaju!

22.05.2019 u 11:52

Bionic
Reading

Predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku pokušat će se izabrati u drugom pokušaju, nakon što na javni poziv raspisan početkom godine, nije stigla ni jedna kandidatura, pa je saborski Odbor za financije i državni proračun u srijedu ponovio poziv, a kandidature se podnose idućih 15 dana

Više je uvjeta koje mora ispuniti osoba koja želi predsjedati tim stalnim, neovisnim i samostalnim državnim tijelom. Mora imati hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij kojim se stječe 300 ECTS bodova ili visoku stručnu spremu prema ranijim propisima, mora imati najmanje osam godina radnog iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije, ekonomske politike i računovodstva i istaknute rezultate u radu.

Uvjet je i da osoba nije osuđivana za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za takva kaznena djela, da nije član političke stranke niti je bila članom posljednje tri godine do dana kandidiranja za predsjednika Povjerenstva.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku ima više zadaća, jedna od njih je da upozori Vladu, ako dođe do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, da traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije uravnotežile.

Povjerenstvo ima sedam članova, biraju se na pet godina, imenuje ih Sabor na prijedlog Odbora za financije. Šest članova predlažu Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka, te ekonomski i pravni fakulteti.

Razgovor sa svakim kandidatom

Predsjednik se bira javnim pozivom koji objavljuje Odbor za financije koji temeljem zaprimljenih prijava utvrđuje kandidate koji udovoljavaju propisanim uvjetima i sa svakim od njih obavlja razgovor te u konačnici Saboru daje prijedlog koga imenovati predsjednikom Povjerenstva.

Predsjednik Povjerenstva je dužnosnik u smislu da mora predati imovinsku karticu. Ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva, ne može sudjelovati u političkim aktivnostima, obavljati drugu javnu dužnost ili biti zaposlen u drugom tijelu javne vlasti ili trgovačkom društvu, odnosno drugom poslovnom subjektu.

Članovi Povjerenstva za svoj rad primaju mjesečnu naknadu u visini umnoška osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika i koeficijenta 0,50.

Činjenica da na prvom pozivu nitko nije pokazao zanimanje, izazvala je nevjericu u redovima saborskih 'financijaša', tim više što je Zakon o fiskalnoj odgovornosti ojačao neovisnost Povjerenstva, njegovu predsjedniku dao status dužnosnika i profesionalizirao njegov rad. Povjerenstvo je, pak, definira kao stalno, neovisno i samostalno državno tijelo u kojemu više nema predstavnika Sabora.

Predsjednik Povjerenstva do sada je, naime, po funkciji bio predsjednik saborskog Odbora za financije, sada je to Grozdana Perić (HDZ).

Javni poziv za podnošenje kandidatura objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora, a upućuje se saborskom Odboru za financije.