SJEDNICA NA MARKOVOM TRGU

Kompletna Vlada u kvadratićima, neispavani Plenković najavio jednu veliku stvar

Sjednica Vlade u dresovima

Sjednica Vlade u dresovima

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada u četvrtak raspravlja o nacrtu prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim bi se uvela tri fiskalna pravila, a Povjerenstvo za fiskalnu politiku postalo bi stalno, neovisno i samostalno državno tijelo na čijem bi čelu bio profesionalac s plaćom ravnoj onoj potpredsjednika Državnoga izbornog povjerenstva. Sjednica nakon pobjede nogometne reprezentacije u Moskvi i ulaska u finale u znaku je kvadratića. Naime svi članovi Vlade na sebi imaju dresove ili šalove

Premijer je čestitao na 'fascinantnom uspjehu'. 'Svi smo svjesni da danas u 21. stoljeću, u vrijeme interneta i brze komunikacije, to je bez ikakvog presedana najveća promocija hrvatske globalno gledajući', istaknuo je premijer Plenković na početku sjednice.

'Ja sam zadnjih nekolik odana bio s brojnim liderima i s Hrvatskom su se indentificirali brojni narodi i to govori o snazi zemlje koja nije baš velika ali koja ima ogromno srce', poručio je i dodao da se nada da Hrvatsku više nećemo gledati kao autsajdera.

 • +23
 • +20

“Kockasta” Vlada povodom uspjeha nogometne reprezentacije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U budućnosti moramo pronaći dugoročno rješenje za jedan nacionalni nogometni stadion. Hrvatska reprezentacija to zaslužuje. Kada ako ne sada?! To hrvatska reprezentacija zaslužuje', dodao je i time najavio gradnju nacionalnog stadiona.

Pohvalio je dizanje kreditnog rejtinga od strane kreditne agencije Fitch.

Ministar finencija Zdravko Marić predstavio je novitete vezane za fiskalnu politiku, no prvo je još pod dojmom sinoćnje utakmice na kojoj je bio zapjevao: Neopisivo.

 • +1

I Krešimir Macan je podlegao navijačkoj euforiji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prvo pravilo koje se predlaže je pravilo strukturnog salda, prema kojem ciljana vrijednost pravila strukturnog salda postaje srednjoročni proračunski cilj koji će se ostvarivati prema planu prilagodbe sukladno pravnim odredbama Europske unije.

Uvodi se i pravilo rashoda. Prema njemu, godišnji rast rashoda općeg proračuna ne smije prelaziti referentnu potencijalnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda koja se utvrđuje sukladno pravnim odredbama Europske unije. Dozvoljavaju se i izuzeća za pojedine kategorije rashoda.

Prema pravilu javnog duga čije se uvođenje također predlaže, udio javnog duga u BDP-u ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto, a ako udio javnog duga prelazi tu razinu, razlika između udjela javnog duga u BDP-u i referentne vrijednosti od 60 posto mora se smanjivati po dinamici koja je u skladu s pravnim odredbama Europske unije.

Osim triju pravila, u zakonskom prijedlogu se Povjerenstvo za fiskalnu politiku određuje kao stalno, neovisno i samostalno državno tijelo. Ujedno se jača i njegova uloga supervizora nad primjenom Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i nad provođenjem fiskalne politike države u cijelosti, a sve s ciljem unapređenja sustava javnih financija.

 • +10
 • +7

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Naime Vijeće Europske unije je još u srpnju 2014. godine dalo, između ostaloga, preporuku da se Povjerenstvo osnovano Odlukom kao drugo radno tijelo Hrvatskog sabora zakonski utemelji kako bi se ojačala njegova neovisnost i proširile njegove ovlasti.

Kako bi se naglasila neovisnost povjerenstva, predlaže se da predsjednik povjerenstva, koji organizira i upravlja njegovim radom profesionalno, ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva.

O predloženim izmjenama provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je trajalo od 16. svibnja do 16. lipnja ove godine.

PRVI KVADRAT IZDVAJA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 5

Prikaži sve
 • ptica rugalica

  12.07.2018 10:29 1 odgovora

  Lijepo je da glumac Mark Wahlberg simpatizira našu reprezentaciju, ali nitko neće zbog toga investirati u Hrvatsku i otvoriti nova radna mjesta. Za to su potrebne neke druge stvari. One se neće riješiti zahvaljujući samo euforiji koja je zahvatila zemlju. . ...

 • condorgrab

  12.07.2018 10:02

  Drago mi je da sam u jeku nogometnog ludila, ja kao "javnost" obaviješten post festum, naravno, da sam raspravljao o nekakvim izmjenama i izglasao opet nekakvo HDZ-ovo "Povjerenstvo" za uhljebljivanje umjesto da se time bavi Ministarstvo financija.

 • dsadek

  12.07.2018 10:06

  "Uvodi se i pravilo rashoda" .. moze ali sam ako nema dugova. pa tko pametan da povecava frashode dok je duzan ko grcka ? neka porade na pobokljsavanju iskoristavanja evropskih fondova pa ce imat iveci priljev novaca u nas sitem a ne da uvode nove poreze i ljudima nedaju da iskoriste st...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi