JAVNI NATJEČAJI

'Trauma' i PMF otvaraju energetsku obnovu?

29.03.2012 u 23:14

Bionic
Reading

U travnju će biti raspisan javni natječaj za obnovu prve zgrade iz programa cjelovite energetske obnove zgrada javnog sektora, a nakon toga natječaji će se raspisivati za svaku zgradu posebno, najavila je danas Irena Križ-Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na radionici u sklopu IPA projekta 'Sudjelovanje građana u planiranju poboljšanja energetske učinkovitosti' (CENEP)

Među zgradama za koje bi mogao biti raspisan natječaj mogle bi biti i zgrade Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, Dječjeg doma Lovran - podružnica Rijeka, Doma za psihički bolesne osobe u Motovunu, Doma za odrasle osobe 'Sveti Frane' u Zadru te Klinike za traumatologiju u Zagrebu.

Irena Križ-Šelendić rekla je kako su im općine, gradovi i županije poslali popis zgrada koje žele uključiti u program obnove te kako se predviđa da bi u nj ove godine trebalo ući 500 zgrada.

Naglasila je kako otvaraju novo tržište za projektante, graditeljstvo i one koji će montirati opremu, a kad se to tržište i ponuda otvore, bit će lakše za stambeni sektor.

Helena Čermak iz Instituta za međunarodne odnose predstavila je rezultate ankete o energetskoj učinkovitosti u kućanstvima. Istaknula je kako su oni pokazali da većina građana nije spremna na dodatna ulaganja u energetsku učinkovitost u vlastitim kućanstvima zbog nefleksibilnosti kućnog proračuna i zato što nemaju potpore od državnih i lokalnih vlasti, ali - kad bi gradili novu nekretninu - energetska učinkovitost bila bi im važan čimbenik.


Projekt CENEP provode Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Institut za međunarodne odnose i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, a svrha mu je poboljšati komunikaciju između građana i javne uprave radi poticanja energetske učinkovitosti, rekla je Maja Božičević-Vrhovčak iz DOOR-a.

Darko Šeperić iz SSSH istaknuo je kako je današnja radionica - regionalna fokus-grupa za područje Zagreba i središnje Hrvatske jedna od pet radionica. Radionice su održane u Čakovcu, Splitu i Osijeku, a idući tjedan održat će se u Rijeci.