ŽUPANIJE O PRORAČUNIMA

'Transparentniji smo nego što Institut za javne financije tvrdi'

23.03.2017 u 20:31

Bionic
Reading

Hrvatska zajednica županija (HZŽ) reagirala je na anketu Instituta za javne financije (IJF) koje je u zaključku istraživanja pod nazivom 'Proračunska transparentnost lokalnih jedinica – stavovi zaposlenika' zaključilo da 'županije ne objavljuju više proračunskih informacija jer uglavnom smatraju da to nije potrebno'

Iz HZŽ-a podsjećaju na to da je prošlogodišnje istraživanje o transparentnosti proračuna IJF-a pokazalo da su, od 576 analiziranih proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, upravo županije najtransparentnije.

Ističu da se provedena anketa odnosi na mišljenja službenika o transparentnosti, ali se i nadaju da se to u proteklih godinu dana promijenilo.

Napominju da su županije u tom istraživanju o transparentnosti ostvarile prosječnu ocjenu 4,3, a najboljim su se pokazale Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zadarska i Zagrebačka županija.

Također ističu da je HZŽ još prošle godine u listopadu pokrenuo aplikaciju Otvoreni proračun u kojoj su vidljivi podaci za sve županije.

'Projekt Otvoreni proračun ima dva osnovna cilja. Jedan od ciljeva je da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način, otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama. Drugi je cilj omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu', ističu u HZŽ-u.

Smatraju da su proračunski podaci, iako dostupni građanima, često neshvatljivi i presloženi i da aplikacijom Otvorenog proračuna županije žele građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica.

'Putem ove aplikacije građani mogu pratiti prihode i rashode po svim klasifikacijama osnovnim grafičkim modelom te putem zanimljivih interaktivnih tablica za istraživanje proračuna po svim razinama. Osim toga, aplikacija nudi modul pitanja i odgovora (za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu) i složeno analiziranje za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama.

Na istoj aplikaciji smješteni su tzv. pretinci i moduli za preuzimanje službenih proračunskih dokumenata i dokumenata u strojno čitljivom formatu te raznih publikacija kao što je npr. Proračun u malom', dodaju u HZŽ-u.

Ističu da sve to udovoljava Zakonu o pravu na pristup informacijama te standardima koje postavlja Institut za javne financije.

'Što se tiče županijskih službenika, aplikacija im omogućuje različite mogućnosti pregleda, analize i prezentacije svog proračuna. Proračun je (grafički i tablično) po svim klasifikacijama moguće iz ove aplikacije 'izraditi' za svaki organizacijski odjel, kao i za svakog proračunskog korisnika. Na aplikaciji je omogućeno preuzimanje, kako tablica tako i grafova, što svima omogućava vrlo jednostavnu i brzu izradu prezentacija proračuna za razne potrebe', zaključuju u HZŽ-u.