'SEOSKI KOKOŠINJAC'

Traktori će biti na cesti dok Čobanković ne dođe k nama

22.03.2011 u 18:39

Bionic
Reading

'Maknite traktore s cesta i doći ću na razgovore bilo gdje u Slavoniju', poručio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković predstavnicima nezadovoljnih seljaka iz Slavonije, prije nego što su napustili sastanak u Ministarstvu poljoprivrede

Seljačke vođe poručile su mu, pak, da dođe na jedan od prosvjednih punktova kako bi razgovarali o zahtjevima nezadovoljnih seljaka, no ministar nije želio popustiti. 'Kad traktori više ne budu na cestama, možemo razgovarati o mom dolasku u Slavoniju i razgovoru s njima o bilo kojoj temi koja ih zanima. Neka se maknu i doći ću', odlučan je ministar Čobanković.

Čobanković: Ne mogu ispuniti zahtjev kao što je ostavka Vlade

Brojne novinare zanimalo je i mišljenje ministra poljoprivrede, Petra Čobankovića, ujedno i potpredsjednika Vlade, o zahtjevima nezadovoljnih seljaka za određivanje datuma parlamentarnih izbora. 'Nezadovoljnici očito postavljaju i druge zahtjeve koje im ne mogu ispuniti, kao što je ostavka Vlade. To je njihova stvar. I dalje sam protiv blokada i, dok su u prosvjedu, neću ići tamo. Kad prestanu prosvjedovati, možemo razgovarati', rekao je ministar Čobanković.


'Traktori ostaju na cestama. Bili smo korektni i došli na sastanak na koji nas je ministar pozvao. Sad očekujemo od njega da dođe k nama i probamo sve one stvari koje su zaboravljene staviti na stol, a potom sve dogovorimo i potpišemo te traktore sklonimo s cesta. Sve dok ministar ne dođe, traktori ne samo da će biti na cestama, nego će se broj punktova povećavati i mijenjati se položaj prosvjeda', još je odlučniji bio Tomislav Pokrovac, nakon čega je napustio zgradu Ministarstva poljoprivrede.

Prethodno je Pokrovac još jednom upozorio ministra Čobankovića s činjenicom da ga u medijima 'ne može prozivati da nije poljoprivrednik, nego gospodarstvenik'. 'Onda je i on nelegalan ministar jer je sve do sada razgovarao s nekim tko nije poljoprivrednik. To sve govori o ministrovom načinu komunikacije, ali i pristupu seljacima i problemima sela', ukazao je Pokrovac.

Ministar Čobanković pozvao je predstavnike seljačkih udruga iz cijele Hrvatske, a među njima i prosvjednike iz Slavonije, na razgovor o realizaciji zaključaka dogovorenih na prijašnjim sastancima. Predstavnici Sindikata hrvatskih seljaka i Udruge poljoprivrednika Virovitičko-podravske županije očito nisu ni očekivali da će ih ministar poslušati jer se nisu ni javili za raspravu u kojoj su sudjelovale brojne seljačke vođe.

'Ovakav mi sastanak sliči na jedan seoski kokošinjac jer se govori mimo dnevnog reda i ne razgovara se o onome što je bitno za seljaka i zbog čega je pet županija u prosvjedu', slikovit je bio Tomislav Pokrovac, predsjednik seljačkog sindikata, izašavši nakratko sa sastanka za vrijeme njegova trajanja. Već tada je najavio da će zatražiti zaseban sastanak s ministrom te otvorio mogućnost napuštanja sjednice.

Seljacima je predočeno da je na ime poljoprivrednih poticaja za ratarske kulture već isplaćeno po 900 kuna po hektaru, dok će ostatak od 1.100 kuna biti isplaćen do kraja travnja na način da će županije koje su posljednje došle na red u prvom krugu, poticaje u drugom krugu dobiti prve. Iz Ministarstva poljoprivrede je najavljeno i da se pripremaju zakonske izmjene po kojima poljoprivredni poticaji neće biti obuhvaćeni ovrhama jer je takva praksa do sada dovodila do blokada računa pojedinih poljoprivrednika. Ukupno 12 točaka, koje su prethodno dogovorene, po ministrovim riječima, u različitim su fazama realizacije.

'Ako predstavnici 90 posto proizvođača podrže ovakvu poljoprivrednu politiku, a svi oni predstavljaju daleko veći broj seljaka nego što je broj prosvjednika, i mogu razgovarati u tolerantnoj atmosferi, preostaje mi poštovati volju velike većine poljoprivrednika', rekao je ministar Čobanković. Po njegovom mišljenju, upravo je politika potpora poljoprivrednicima kroz poticaje spasila hrvatsku poljoprivredu.