SVJEDOČENJE O OVČARI

Tragedija francuskog dragovoljca u Vukovaru postala roman

16.05.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Književnica Nevenka Nekić uskoro će predstaviti svoj novi roman vezan uz tematiku Domovinskog rata. Roman 'Jean ili miris smrti' posvećen je Jean-Michelu Nicollieru, francuskom dragovoljcu ubijenom na Ovčari. Ujedno je to jedan od rijetkih literarnih tekstova na temu stradanja na Ovčari i jedini roman do sada objavljen o tome

Nakladnik romana o francuskom dragovoljcu koji je branio Vukovar je Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika koja je već objavila jedno djelo autorice Nevenke Nekić – roman 'Burik' posvećen vlč. Ivanu Buriku, jedinom svećeniku ubijenom u Domovinskom ratu.

'Roman 'Jean ili miris smrti' baziran je na povijesnim činjenicama, no on je i intimna pripovijest o sudbini jednog čovjeka u ratnom vrtlogu njemu daleke i nepoznate zemlje. Autorica ulazi u dubinu ne samo povijesnih zbivanja na istoku Hrvatske, nego dotiče i odnos političkih elita u Europi i svijetu u tom, po Hrvatsku kobnom vremenu', kažu u Udruzi Dr. Ante Starčević.

Realistički dio romana baziran je na dokumentima sa suđenja u Beogradu i Vukovaru, ali i materijalima iz lokalnog lista francuskog grada Vesoula, odakle potječe Jean-Michel Nicollier, te filmskim zapisima stranih novinara i majčinim pismima.

'Roman je književno oblikovan u nekoliko različitih pisama i razina, a jedna je i imaginarni dnevnik Jeana-Michela, koji je on stvarno vodio tijekom rata, ali je uništen na Ovčari. Tu se, kao i u oblikovanju glavnoga lika, mašta autorice uzdiže čas do onoga 'sveznajućega' pisca, a čas iznosi intimne doživljaje i dramu vlastite obitelji koja je stradala u Vukovaru, pa roman ima i značajke autobiografskoga rukopisa', navodi se u najavi romana.

Obitelj Jean-Michela Nicolliera prošle je godine, zahvaljujući angažmanu Antuna Ivankovića, predsjednika Udruge Dr. Ante Starčević, posjetila Vukovar, a ime francuskog dragovoljca vraćeno je u Registar branitelja. Jean-Michela Nicolliera posmrtno je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao predsjednik Ivo Josipović. Odlikovanje je primila njegova majka Lyliane Forunier