'vječna rana'

Medved na komemoraciji na Ovčari: 'Još uvijek tragamo za sudbinom 1803 osobe'

20.11.2023 u 16:26

Bionic
Reading

Komemorativnim programom "Ovčara, vječna rana" na mjestu masovne grobnice na Ovčari obilježena je 32. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba nakon zaposjedanja grada ubili na tom vukovarskom poljoprivrednom dobru

Tijekom prigodnog programa u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su u ponedjeljak do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, pročitana su imena svih žrtava Ovčare.

Komemoraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji su s drugim izaslanstvima položili vijence i upalili svijeće podno spomenika na Ovčari.

"Unatoč svim našim naporima i nastojanjima nažalost još uvijek tragamo za sudbinom 1803 osobe i oni su nam prioritet svih prioriteta. Uz sve obitelji koje su izgubili svoje najmilije, teško je ovih dana, ali kad smo zajedno kao što smo danas bili ovdje u molitvi i sjećanju na njih vjerujem da je i njima malo lakše, vjerujem da i oni smognu snage nosit se s tom boli koju imaju", izjavio je novinarima na Ovčari Tomo Medved. On je do mjesta masovne grobnice došao u mimohodu Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Igoru Gavriću na Ovčari je ubijen otac koji je kao djelatnik vukovarske bolnice odveden i smaknut na Ovčari zajedno s 199 drugih žrtava.

  • +20
Kolona sjećanja u Vukovaru 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

"Nismo znali za njegovu sudbinu sve dok nije Ovčara ekshumirana. Osobno nisam nikada gubio nadu da se neće vratiti, ali ispostavilo se drugačije", kazao je Gavrić.

Misa zadušnica za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata - žrtve masovne grobnice Ovčara služena je u vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedeno je najmanje 266 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga. Najmlađoj žrtvi bilo je 16, najstarijoj 77 godina, a među ubijenima bili su i francuski dragovoljac hrvatski branitelj Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

Masovna grobnica na Ovčari ekshumirana je 1996. godine.

Polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je neprijatelj još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara prošlo oko 10.000 branitelja i civila, prijepodne je odana počast i tamošnjim žrtvama.

Ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 32. godišnjice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu završit će u utorak, 21. studenog misom u grkokatoličkoj crkvi Krista Kralja.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'