Torta od sira s preljevom od kupina

Torta od sira s preljevom od kupina

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Torta od sira s preljevom od kupina

Nadasve lagani cheescake, kupine koje su sada totalno in, vrućine koje neće trajati zauvijek, zato uživajte dok možete, tortu pecite kasno navečer i ako vam je i tada još uvijek (pre)vruće - sjetite se kako vam zimi sve to nedostaje.

Kupinama i cheescakeom proslavite ljeto koje još uvijek traje! Jupiii!!!

za 4 do 6 osoba

sirup od kupina i kupine


1 ili 2 mjerice kupina
2 šalice crnog vina ili višnjevače
1/2 šalice šećera
1 grančica melise ili timijana
1 žličica crnog papra u zrnu ili pimenta

U veću zdjelicu stavite kupine, dodajte šećer, vino ili višnjevaču, začine, promiješajte i stavite u frižider preko noći. Kupine se moraju macerirati u svemu tome e da bi bile jaaako zanimljivog okusa na kraju.
Kad ih drugi dan izvadite iz frižidera, odvojite ih od tekućine u kojoj su se macerirale, pazite da ih ne prignječite prstima i stavite sa strane. Osim kupina iz tekućine morate izvaditi i papar. Timijan ili melisa mogu ostati tijekom zagrijavanja iste.
Tekućinu stavite na laganu vatru, miješajte strpljivo i pričekajte da se pretvori u sirup. Skinite sirup s vatre i pustite da se ohladi.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Kupine i melisa :)

Za to vrijeme ispecite - tijesto!

tijesto za cheescake

3/4 šalice rastopljenog maslaca
3/4 šalice šećera
korica oguljena s dva velika limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
3 velika jaja, odvojite bjelanjke i žutanjke
250 g ricotta sira
1/2 šalice + 2 jušne žlice brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

*šalice koje koristite u receptu trebale bi biti one od 2 dcl, znači srednja veličina šalice za kavu.

Zagrijte pećnicu na 180 C (ako imate moćnu pećnicu koja brzinski i jako peče onda na 160 C).
Kalup za tortu ili pitu obložite papirom za pečenje.

U posebnoj posudi pomiješajte rastopljeni maslac i šećer, dodajte ricottu, vaniliju, limunovu koricu i žutanjke.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke; brašno, prašak za pecivo, sol. Suhe sastojke ubacite u smjesu s ricottom i sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte (is)tučene bjelanjke i još jednom dobro promiješajte ili izmiksajte. Tijesto izlijte u kalup i pecite 45 minuta.
Nakon tog vremena provjerite drvenim štapićem je li se ispeklo. Ako nije, odnosno na štapiću vam ostaje smjesa, produžite pečenje za 10ak minuta.

Tijesto mora biti mokro, ali i rahlo, pjenasto, lagano i mirisno :).
Kad je gotovo, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.
Tortu izrežite i svaku krišku prelijte sirupom i ukrasite kupinama.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Dilišes! :P


Macerirane kupine ...

Foto: Jelena Iva Nikolić
... s melisom ...


... duugim, mirisnim, egzotičnim paprom, a sve to za preljev

Foto: Jelena Iva Nikolić
Svježa ricotta za ...


... tijesto prije i ...

Foto: Jelena Iva Nikolić
... tijesto poslije i konačnoooo ...


... cheescake s preljevom od kupina ...

Foto: Jelena Iva Nikolić
Close up! ;)







Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!