ODCJEPLJENJE 'NEPOVRATAN' PUT

Torra želi dogovoriti datum referenduma o nezavisnosti Katalonije

07.02.2020 u 23:20

Bionic
Reading

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u petak kako želi dogovoriti datum referenduma o nezavisnosti Katalonije kao dio razgovora sa španjolskom vladom, napomenuvši kako je put prema odcjepljenju od Španjolske 'nepovratan'

Katalonija, autonomna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, dominira španjolskom političkom scenom nakon što je tamošnja regionalna vlada bila organizirala referendum 2017. koji je bio zabranio ustavni sud. Samostalnost nije zaživjela no odnosi Madrida i Barcelone su se zaoštrili.

Torra se u četvrtak sastao sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom koji odbija svaku inicijativu koja vodi prema nezavisnosti no prihvatio je održati razgovore o budućnosti Katalonije.

'Bit ćemo nezavisni', rekao je Torra za novinsku agenciju Reuters u sjedištu regionalne vlade u Barceloni. Nije iznio rokove no rekao je kako je 'samostalnost Katalonije apsolutno nepovratna'.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Oko 43,7 posto stanovnika autonomne pokrajine Katalonije htjelo bi da ona postane neovisna država dok se tome protivi njih 47,9 posto, pokazala je anketa koju je u prosincu objavila javna katalonska institucija za ispitivanje javnog mnijenja Centre d'Estudis d'Opnió (CEO).