uoči sjednice

Torjanac: Rebalansom zagrebačkog proračuna najviše oštećena kultura

05.06.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac upozorio je u petak da je rebalansom zagrebačkog proračuna najviše oštećena kultura, a najvećim problemom je ocijenio to što nije vidljivo u što će se ulagati oduzeta sredstva

Torjanac je govoreći o Prijedlogu izmjena i dopuna Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Zagrebu u 2020., upozorio da je tu opet najviše stradala kultura jer joj je oduzeto 70 posto sredstava, oko 23 milijuna kuna.

"Svim mogućim objektima - predškolskim, školskim, kulturnim, zdravstvenim, zaštite spomenika kulture, socijalne zaštite oduzeto je predviđenih 71 milijun kuna, a za sanaciju i građenje objekata oštećenih u potresu dodano je 47 milijuna kuna", istaknuo je taj zastupnik na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine 9. lipnja

Podsjetio je da je šteta samo na objektima kulture 141 milijun kuna.

"Problem s ovim rebalansom proračuna je što ne vidimo u što će se ulagati oduzeta sredstva i što je kultura najoštećenija", ustvrdio je.

S obzirom da je kazalište Gavella ispalo iz plana obnove, točkom o obnovi tog kazališta inzistirat će da se izglasa njegova obnova i da "takav rebalans proračuna koji je oštetio kulturu za oko 33 milijuna kuna, a nije ponudio plan sanacije - ne prođe".

Torjanac se osvrnuo na točku sjednice o imenovanju Tedija Lušetića ravnateljem kazališta 'Komedija', ustvrdivši da je čudno da na to mjesto bude izabrana osoba koja ima potvrđenu optužnicu u aferi "Bundek".

Istaknuo je i da je ovime razotkriveno da niti u jednom statutu kazališta kao uvjet za imenovanje ne postoji obavezna potvrda o nekažnjavanju koja se odnosi i na pravomoćne optužnice. Stoga je po hitnom postupku uputio točku kojom predlaže uvođenje te odredbe u sve institucije Grada Zagreb i Holdinga.

Za Prijedlog strategije upravljanja imovinom Grada Zagreba 2020. - 2026. godine koji će se također naći na dnevnom redu sjednice Skupštine, Torjanac je komentirao da to nije strategija već "popis neobavljenih poslova".

Smatra da se radi o izuzetmo lošem dokumentu koji ne bi trebao proći na ovoj sjednici.

U oči, kaže, upada da se za 38 posto imovine u Zagrebu ne zna čija je, a protivi se prodaji imovine Grada za koju smatra da mora služiti u gradske komunalne svrhe. "Tu se vidi nedostatak strategije da Zagreb ne zna što bi sa svojim prostorima", ustvrdio je.

Torjanac je po hitnom postupku uputio točku o ukidanju poskupljenja cijena grobarina koje su poskupile sto posto i osnovnih cijena ukopa koje su poskupile do 68 posto.