OPORBA ODBIJENA

Zagreb: Osnovano Stručno povjerenstvo za procjenu šteta od potresa

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2020 22:21
  • Objavljeno 14.05.2020 u 22:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je u nastavku online sjednice unatoč protivljenju oporbe prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju i imenovanju gradskog Stručnog povjerenstva za procjenu šteta od potresa

U obrazloženju tog prijedloga stoji da se Stručno povjerenstvo imenuje ako Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda nije u mogućnosti procijeniti štetu zbog nedostataka specifičnih stručnih znanja.

Ističe se kako je dosad zaprimljeno oko 10.600 prijava šteta od potresa te da su za njihovu procjenu potrebna stručna znanja iz različitih područja, kao i veliki broj stručnjaka koji će izići na teren i pregledati svaki objekt, odnosno dio objekta za koji je prijavljena šteta.

Zadaća Stručnog povjerenstva je pružanje stručne pomoći Gradskom povjerenstvu pri utvrđivanju prijedloga konačne procjene šteta od potresa za koje je prijavljena šteta i izvršen upis u registar šteta.

U povjerenstvu predstavnici Grada i vanjski stručnjaci izabrani na natječaju

Stručno povjerenstvo bit će sastavljeno od predstavnika Grada te vanjskih stručnjaka koji će biti izabrani temeljem javnog poziva i imat će pravo na naknadu za rad u bruto iznosu od 150 kuna po satu.

Povjerenstvo se imenuje na vrijeme dok se ne procjene sve prijavljene štete koje su uzrokovane potresom 22. ožujka.

Gradska skupština prihvatila je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.–2020., za projekt "Novi Jelkovec-mjesto neovisnog življenja".

Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom, pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umrežavanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom.

Po okončanju provedbe, nastavak pružanja novih socijalnih usluga razvijenih kroz projekt preuzet će Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, ustanova kojoj je osnivač Grad Zagreb.

Odbijeni svi oporbeni prijedlozi o sanaciji šteta od potresa

Nijedan od četiri prijedloga pet oporbenih klubova i gradskog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka Gradska skupština većinom glasova nije prihvatila.

Tako nisu prihvaćeni oporbeni prijedlozi o stambenom zbrinjavanju građana Zagreba pogođenih potresom, stavljanju u funkciju dimnjaka te sigurnog uključenja korisnika u plinsku mrežu.

Nije prihvaćen ni prijedlog o podnošenju izvješća o razmjerima oštećenja na zgradama koje su posljedica potresa u Zagrebu, kao ni o načinu korištenja donacija za saniranje posljedica potresa.

Vladajuća većina odbila je i prijedlog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba o privremenom smještaju žrtava obiteljskog nasilja zbog provođenja mjera samoizolacije tijekom pandemije Covid-19.

Nisu prihvaćeni ni prijedlozi nestranačkog zastupnika Marka Torjanca o besplatnom parkiranju za sve građane Zagreba na javnim parkirališnim površinama od 1. svibnja do 1. kolovoza, kao ni o mjerama pomoći slobodnim novinarkama i novinarima od 1. svibnja do 1. studenog.

Gradska skupština je većinom glasova prihvatila da se za predsjednika Upravnog vijeća ustanove Zagreb film imenuje Dinko Čutura, kojega je predložio Klub gradskih zastupnika HDZ-a, a za člana Upravnog vijeća Tedi Lušetić kojega je predložio Klub zastupnika Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i Zelena lista.

Time je 33. sjednica Gradske skupštine zaključena nakon što je od jutra zasjedala online.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!