nužna strategija

Mrak Taritaš: Zagreb treba početi upravljati svojim nekretninama, a ne samo po potrebama pojedinih prijatelja, kumova i vozača gradonačelnika

05.06.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Stranka Glas podržala je u petak uvrštavanje na sjednicu Gradske skupštine prijedloga strategije upravljanja gradskom imovinom, jer je smatra nužnom kako se u Zagrebu više ne bi upravljalo od slučaja do slučaja i po potrebama prijatelja, kumova i vozača zagrebačkog gradonačelnika

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Glasa i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš istaknula je na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine 9. lipnja da se "bez strategije ne može ništa".

Navela je da Zagreb u godini dana u svoje stanove pojedinačno ulaže 15 kuna po četvornom metru.

Prijedlog strategije upravljanja gradskom imovinom odnosi se na razdoblje od 2020. do 2026., a Mrak Taritaš je ustvrdila da pokazuje kako se niz stvari treba ubrzati i poboljšati.

"Konačno da imamo strategiju jer bez nje ne možete ništa, ali ona ukazuje da se niz stvari treba ubrzati i poboljšati. I da Zagreb treba konačno početi upravljati svojim nekretninama, a ne samo od slučaja do slučaja, i po potrebama pojedinih prijatelja, kumova i vozača zagrebačkog gradonačelnika", poručila je.

Kordić: U upravljanju imovinom i povlačenju EU novca Zagreb je lošiji od ostatka Hrvatske

Zastupnik Glas-a Stanko Kordić rekao je da su na sjednicu uputili točku o "zdravlju" zagrebačkih financija kojom žele obvezati gradonačelnika da donese kompletno izvješće vezano uz proračunski deficit i dugove koje Zagreb ima, neplaćene račune, prodaju dugovanja.

Ipak, smatra da će taj prijedlog biti odbijen jer, rekao je, Gradu nije u interesu da pokaže stvarno stanje i gdje je problem.

Poručio je da problem nije u iznosu prihoda iz poreza na dohodak niti u mogućnosti daljnjeg povlačenja primitaka iz zaduživanja, već u upravljanju gradskom imovinom.

"Zagreb se žali da ne prolazi dobro u raspodjeli poreza na dohodak - iako prolazi 2,8 puta bolje od ostatka jedinica lokalnih samouprava, žali se na limite u zaduživanju - iako prolazi pet puta bolje od ostatka, a tamo gdje ima prostora - u upravljanju imovinom i povlačenju EU sredstava - je puno lošiji od ostatka zemlje", rekao je Kordić.

Zagreb, ističe, ima najviše nekretnina od ostalih jedinica lokalne samouprave, najbolju lokaciju i vrijednost njegove imovine nadmašuje vrijednost imovine u ostatku zemlje.

Ali, za razliku od poreza na dohodak gdje Zagreb u ukupnom kolaču sudjeluje ukupno s 39 posto, u primicima od imovine ima samo petinu, odnosno 21 posto od cijelog kolača koje jedinice lokalne samouprave ostvaruju, upozorio je Kordić.

Druga stavka koja pokazuje da Zagreb ne radi na proračunskim prihodima su, kaže, prihodi iz EU sredstava, u kojima sudjeluje s 3,4 posto od svih sredstava koje jedinice lokalne samouprave povuku iz te vrste pomoći.