KAOS U MURSKOJ SOBOTI

Topovski udar na nogomet u Sloveniji: Dvojica igrača imaju teško oštećenje sluha!

19.02.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Na nedjeljnoj utakmici slovenske prve lige između Mure i Maribora na stadionu Fazanerija u Murskoj Soboti dogodio se incident koji je prelio čašu strpljenja tamošnje javnosti po pitanju toleriranja huliganskih napada. Navijači Maribora eksplozivnom napravom izazvali su teško oštećenje sluha kod dvojice igrača Mure, a još trojica igrača i kondicijski trener lakše su ozlijeđeni. Policija tretira incident kao izazivanje opće opasnosti, što po slovenskom zakonu ima obilježja kaznenog djela

Utakmica dvaju klubova iz susjednih slovenskih regija trebala je označiti početak proslave stote obljetnice NK Mura, najvećeg kluba Prekmurja. Domaćima, međutim, ništa nije polazilo za rukom i do 57. minute gubili su 0:2 pogocima slovenske legende Josipa Iličića i bivšeg dinamovca Soudanija.

Tada su s navijačke tribine Viola, navijača Maribora od ranije poznatih po izgredima na stadionima i oko njih, na travnjak počele letjeti baklje, a na pijesak koji odvaja tribine od travnjaka i stolci. Nedugo zatim uz rub terena, gdje su se zagrijavali igrači Mure, odjeknula je jaka eksplozija. Iako se u TV prijenosu sam trenutak eksplozije nije jasno vidio jer se emitirala usporena snimka golova, prema svjedočanstvima s terena među rezervne igrače domaće ekipe bačen je topovski udar. Susret je zatim prekinut, a snimku posljedica incidenta možete pogledati ovdje.

Bojan Kocet, načelnik Sektora uniformirane policije Murska Sobota, rekao je kasno navečer na konferenciji za novinare da se u slučaju petorice igrača i kondicijskog trenera radilo o oštećenjima sluha. Dvojica igrača su teže, a trojica igrača i trener lakše ozlijeđeni te su prevezeni u mariborsku bolnicu.

  • +14
Navijači na utakmici Maribor - Liverpool 2015. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Već smo ušli u trag nekolicini prekršitelja, dvojici ili trojici, i identificirali smo ih. U narednim danima trebamo pregledati snimke videonadzora i prikupiti dokaze za odgovarajuće postupke, u najblažem slučaju prekršajne prijave', dodao je Kocet te potvrdio da su prilikom policijske intervencije upotrijebljena sredstva prisile nad devetoricom navijača.

Događaj je inače procijenjen kao utakmica srednjeg rizika, a zbog toga što je došlo do teških ozljeda policija bi počinitelje mogla prijaviti za izazivanje opće opasnosti, što je po slovenskom zakonu kazneno djelo čiji počinitelj može završiti u zatvoru i do osam godina.

'Ovdje se moramo zapitati hoćemo li od sada zbog pojedinaca morati strahovati za zdravlje nogometaša i navijača. U blizini događaja bio je i jedan od skupljača lopti koji je u strahu napustio teren. Pitanje je kako ćemo uvjeriti navijače, pogotovo one koji dolaze s djecom, da je nogomet lijepa stvar - ovako teško. Vjerujemo da će Slovenski nogometni savez u ovom slučaju poduzeti primjerene i oštre mjere te pokazati nultu toleranciju za ovakve ekscese. Svi u klubu duboko smo šokirani događajem koji će, nažalost, zadugo obilježiti slovensku nogometnu scenu', priopćili su iz NK Mura.

Incident je osudio i NK Maribor, čime su pokušali obuzdati veliki bijes u javnosti, koja se još živo sjeća navijačkog obračuna iz rujna, s početka aktualne nogometne sezone, kad je navijač Maribora u Ljubljani zapalio zastavu Olimpije, što je izazvalo utrčavanje u teren navijača Olimpije Green Dragonsa i fizički obračun između dvije skupine. Mnogi zazivaju pooštrenje zakonskih propisa kojima bi se suzbili huliganski neredi te spriječio povratak njihovih počinitelja na tribine. Dio 'pitomih' navijača Maribora pak ispričava se svojim susjedima iz Prekmurja, s obzirom na činjenicu da dva kluba imaju tradicionalno dobre odnose. 'Sramim se što sam Štajerac', napisao je jedan od njih.