ALARMANTNA SITUACIJA

Toplo vrijeme uzrok pomoru pčela

09.01.2014 u 12:42

Bionic
Reading

Pčelarske udruge Propolis i Pčelinjak te Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) pozvale su danas sve hrvatske pčelare da hitno ispune upitnik o ovogodišnjim gubicima pčela i dostave ga HPA, jer s terena stižu informacije o naglom slabljenju brojnih pčelinjih zajednica i njihovom odumiranju

Kako navode iz tih pčelarskih udruga, toplo vrijeme može uzrokovati dosad nezapamćene gubitke na pčelinjacima diljem Hrvatske.

Stoga se pozivaju svi pčelari, i oni koji imaju i koji nemaju gubitke, da ispune anketni upitnik o gubicima pčelinjih zajednica u 2013/2014. godini te da ga hitno dostave u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju.

Upitnik se može dobiti elektronskom poštom ako se kontaktira HPA ili udruga "Pčelinjak", a anketa je, kako navode, važna jer se bilo kakva akcija može poduzeti tek kad se prikupe egzaktni podaci o stvarnom stanju pčelinjeg fonda u Hrvatskoj u ovom trenutku.

Agronomski fakultet u Zagrebu pristigle upitnike će obraditi i analizirati, te po potrebi dati preporuke o širim aktivnostima ukoliko prikupljeni podaci potvrde crne vijesti o enormnim gubicima pčela, navodi se u priopćenju.