ZAUSTAVLJANJE MIGRACIJE

Tony Blair: Britanija ne mora napustiti EU

10.09.2017 u 19:16

Bionic
Reading

Velika Britanija mogla bi uvesti stroge nove kontrole migracija iz Europske unije i pritom ne bi morala napustiti europski blok, ocijenio je nedjelju bivši premijer Tony Blair.

Zabrinutost da bi visok postotak migranata mogao imati negativne učinke na javne usluge i stanovanje smatra se ključnim čimbenikom zbog kojeg su mnogi britanski birači glasali za izlazak iz EU-a na prošlogodišnjem referendumu. 

Konzervativna premijerka Theresa May istaknula je da sloboda kretanja stanovnika EU-a u Britaniji mora prestati. 

Mnogi pobornici Brexita krive Blairovu vladu za veliki priljev migranata iz Unije od 2004. godine. Njegova vlada omogućila je bez odgode stanovnicima bivših komunističkih država da se dosele na otok kada su ušle u EU, iako su druge države primijenile dugi period prilagodbe. 

'Brexit nije moguće izmijeniti, a da se ne uhvatimo u koštac s uzrocima. Paradoks je u tome da moramo poštovati rezultat referendum ako ga želimo promijeniti', ističe Blair koji smatra da se Brexit može i mora zaustaviti.

'Možemo ograničiti europsku migraciju (...) promjenom unutrašnje politike, ali i tako da unutar Europe omogućimo promjenu načelu o slobodi kretanja ljudi', rekao je bivši laburistički premijer za novine Sunday Times.

Prošli tjedan procurio je u javnost dokument britanske vlade koja planira ograničiti imigraciju za sve radnike iz EU osim onih s najvišim stupnjem obrazovanja, a što je odmah uzbunilo tvrtke koje ovise o stranim radnicima.

  • +4
Prosvjed protiv Brexita Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Blairov Institute for Global Change (Institut za globalne promjene) u nedjelju je objavio rad u kojem stoji da bi vlada mogla poduzeti korake tako da registrira migrante iz EU odmah po njihovu ulasku u zemlju i tako bi mogla nadzirati zadovoljavaju li oni proise Unije u potrazi za poslom. 

Migranti iz EU-a bi mogli biti primorani pokazati dokaz o ponuđenom poslu prije nego što stupe na britanski teritorij, a onima koji nemaju boravišnu dozvolu mogao bi biti zabranjen najam stanova, otvaranje bankovnog računa ili pristup društvenoj skrbi, dodaje se. 

Rad predlaže i uvođenje 'sigurnosne kočnice' kojom bi se implementirale privremene kontrole migracija kad su državne usluge pod prevelikim pritiskom, što je osnažena verzija dogovora koji je predložen bivšem premijeru Davidu Cameronu prije referenduma.