veliki problem

Tone zaraznog otpada iz naših bolnica spaljuju se u Austriji

03.02.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Gdje završavaju odbačene maske i zaštitna oprema, iskorišteni pribor za testiranje, šprice i igle te ostali infektivni otpad koji se stvara u našim zdravstvenim ustanovama? Uglavnom u spalionici u Austriji, piše u četvrtak Večernji list

Medicinski otpad pojačano se, zbog pandemije koronavirusa, nagomilava svakodnevno diljem svijeta, a riječ je od desecima tisuća tona takvog otpada, koji prijeti ljudskom zdravlju i okolišu, upozorila je u svojem izvješću Svjetska zdravstvena organizacija.

Kad je postala covid-bolnica, KB Dubrava se početkom 2021. suočila s problemom znatno povećane količine infektivnog otpada. Bilo ga je oko tri tone dnevno, katkad i više, a prije pandemije to je iznosilo oko tone.

"Problem smo riješili nabavom deset brodskih kontejnera da bismo taj opasni otpad adekvatno zaštitili do odvoza. Kupili smo i kontejner za prešanje, koji volumen otpada smanjuje deset puta, te smo privremeno angažirali i dodatnog 'zbrinjavača' infektivnog otpada", kazao je dr. Ivan Durlen, voditelj za kvalitetu u KB-u Dubrava. Bolnica sada proizvodi u prosjeku oko tonu i pol te vrste otpada i svaki dan odvozi ga tvrtka Kemis-Termoclean.

U KBC-u Sestara milosrdnica na lokaciji u Vinogradskoj dnevno nastane prosječno tona zaraznog medicinskog otpada, od čega onaj s covid-odjela čini u prosjeku 30 posto. Dvaput dnevno iz bolnice ga odvozi tvrtka Remondis Medison pa nema gomilanja otpada u bolnici.

Ista tvrtka odvozi i infektivni otpad iz KBC-a Zagreb, gdje je na radilištu Rebro samo zaraznog/ infektivnog otpada oko 1800 kg dnevno, doznaje dnevnik od Jasminke Horvatić, rukovoditeljice Službe zajedničkih medicinskih i nemedicinskih poslova. Odvozi se svakodnevno pa nema skladištenja ni na jednoj lokaciji KBC-a, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.